Gå direkt till textinnehållet
Björn Häger
journalist & journalist­utbildare

Sluta hyckla om Femens tuttar

En manlig vän lägger ständigt ut nakna kvinnobröst på Facebook. Brösten tillhör unga kvinnor i aktionsgruppen Femen. Syftet är nog gott, men jag undrar: Varför så många tydligt inzoomade kvinnobröst? Varför inte bara berätta vad de vill? Varför måste de klä av sig för att få ut sitt budskap?

Nu senast stormade femenkvinnor in i en katolsk kyrkas kvällsandakt i Stockholm och visade sina bröst för fotografen Elisabet Ohlsson Wallin som följde dem ”för en dokumentär fotobok”. Hur andra fotografer visste att de skulle vara där är oklart. Men bilder fanns i tidningarna.

Inget är heligt för Femen. Frågan är om Femens ärende motiverade det andliga hemfridsbrott det innebär att krascha en gudstjänst. Protesten handlade om aborträtten i Spanien. Varför en församling i Stockholm ska hållas ansvarig för det, är oklart.

Blev det stora bilder på brösten i tidningarna? Ja. Ledde det till någon diskussion om spanska abortlagar? Nej.

Varför är det inte mer debatt om journalisternas hyckleri?

Ingen aktionsgrupp i världen får sådant bildutrymme i tidningarna som Femen får. Beror det på deras viktiga agenda? Nej, det beror på att de blottar sig i kyrkor och moskéer och blir bortsläpade av polis.

Bilder på nakna bröst säljer tidningar. Det vet Femen lika väl som de exhibitionister som klär av sig inför en hord dreglande fotografer på stranden vid filmfestivalen i Cannes.

Kanske har jag missat något i den feministiska doktrinen. Men vad är poängen? Belinda Olsson frossade i Femens ”tuttar” i sitt första program i serien om feminism. Men något svar kom inte. Annat än att ”tuttbilder” blir mer spridda.

Man fick inte veta hur Femen ser på flåsande män som stannar till och filmar dem med sina mobiler. Någon frågar på min väns facebookvägg varför det bara är unga, smala kvinnor som klär av sig på bilderna i hans flöde. Svaret blir att frågeställaren är sexistisk. Sexualiseringen av kvinnobröst är en social struktur som Femen går emot. Och de kan ju inte hjälpa att de är unga och slanka.

Diskussionen förlorar sig sedan i en lång facebooktråd där arga män konstant missförstår varandra. Inga kvinnor lägger sig i. Grundmotsättningen förblir outredd. Liksom frågan om prästen verkligen försökt strypa en av aktivisterna.

Katolska kyrkan har mycket att stå till svars för. Men frågan är om ändamålet helgade medlen denna gång. Att medvetet störa människors andakt i ett kyrkorum är respektlöst. Kvinnorna i Pussy Riot tog till exempel hänsyn till det. De filmade sin protest mot kyrkans stöd till Putin, i en så gott som tom kyrka.

Femen samspelar med den kommersiella medielogiken och dess dubbelmoral. Samma tidningar som kritiserar exploatering av kvinnokroppen ser noga till att de nakna brösten syns på bilderna från Femens aktioner.

Kanske är vi alla lurade. Kanske är allt bara ett stort ironiskt konstprojekt, ägnat att bevisa det bisarra med att kvinnor måste klä av sig för att få uppmärksamhet i medierna.

                                                                                    BJÖRN HÄGER

 

Fotnot: ”Religion är ett ämne att diskutera, gudstjänstliv är fredat. Där ska det inte finnas några tvetydigheter”, skriver Eskilstuna-Kuriren klokt i en ledare. Tidningen tycker att Femen gått för långt och att aktionsgruppen gjorde Pussy Riot en avsevärd otjänst när de, till deras försvar, sågade ner ett kors med motorsåg.

Fler avsnitt
Fler videos