Krönika

Fouad Youcefi ordförande Föreningen Grävande journalister
skicka e-post rss

Raderade e-postloggar hindrar grävjournalistik

28 november, 2018

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

När jag nyligen föreläste för journalister om olika sätt att göra research på så visade jag ett antal exempel där e-postmeddelanden spelat en viktig roll.

I ett fall hade en hög chef på ett kommunalt bolag låtit sig bjudas på vinprovning och en trerättersmiddag av en leverantör, något som kunde beläggas tack vare skärskådade e-postmeddelanden.

Men det finns ett återkommande bekymmer när vi journalister försöker få ut e-postmeddelanden från politiker eller tjänstemän: Det är de själva som får bedöma vad som är allmänna handlingar och inte. Det leder inte sällan till att de meddelanden vi journalister får ut är de allra minst intressanta.

I sådana situationer har vi kunnat begära ut en logg över alla in- och utkommande e-postmeddelanden och kontrollera om politikern eller tjänstemannen försökt dölja någonting för oss.

Men e-postloggarna är på väg att långsamt försvinna. Hos många myndigheter sparas loggarna numer endast i fem veckor. Regeringskansliet är ännu sämre och började för ett år sedan radera e-postloggar efter bara två veckor. Nästan alla andra typer av handlingar måste sparas betydligt längre på våra myndigheter runtom i Sverige.

Skälet till att e-postloggarna kan raderas så snabbt är att Riksarkivet definierat e-postloggar som ”handlingar av tillfällig eller ringa betydelse”.
Men ingenting kunde vara mer fel.

Myndigheters loggar för e-post och telefonsamtal är viktiga insynsdokument som behöver sparas och hållas tillgängliga för allmänheten. Loggarna används flitigt av journalister runtom i Sverige för att granska myndigheter och de aktörer som myndigheterna har kontakt med. Flera av de senaste årens viktigaste avslöjanden har byggt på information i olika typer av loggar. Dagens Nyheters granskning av riksrevisorerna och Sveriges Televisions granskning av Stockholms läns landstings så kallade “strumpavtal” är bara två exempel.

Flera organisationer och personer har försökt lobba för att få Riksarkivet att plocka bort e-postloggarna från listan på handlingar som är av tillfällig eller ringa betydelse. Hittills tycks alla ansträngningar varit förgäves.

Och okej, nu blir det nördigt.

Loggar som skapas automatiskt och finns centralt på myndigheters IT-avdelningar kan ibland vara helt avgörande för att avslöja missförhållanden. Loggarna har många fördelar jämfört med exempelvis skärmdumpar från enskilda tjänstemäns datorer som visar deras in- och utkorgar.

För det första behöver tjänstemannen då inte bli inblandad.

För det andra – och viktigaste – visar loggarna även mejl som tjänstemännen har raderat från sina personliga tjänstemejlkonton. Logguppgifter om mejl kan vara intressanta även om mejlen har raderats eftersom de ändå visar att en kontakt har förekommit. I vissa fall är det lika intressant som själva innehållet i korrespondensen. Genom loggen kan man också hitta mejl som har raderats felaktigt och därför, i möjligaste mån, ska återskapas från säkerhetskopierat material.

Så, här har riksarkivarien Karin Åström Iko möjlighet att göra en viktig insats för Sveriges stolta historia av insyn i det offentliga. Riksarkivet bör ta det initiativet och i stället signalera att loggar för e-post, telefonsamtal och annan kommunikation vid myndigheter ska sparas så länge som möjligt och vara lätt att ta fram och presentera för allmänheten.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Lennart Denne tors, 2018-11-29 16:46

Det är tyvärr alltför vanligt att denna typ av raderingar sker. För ett par år sedan när kommunreportern på Norra Skåne granskade kommunala fastighetsaffärer visade det sig att den centerpartistiske styrelseordföranden hade raderat ett flertal mejl med känslig information! Dessutom var säkerhetskopiorna också raderade! När reportern stod på sig klagade politikern hos tidningens styrelseordförande, tillika partibroder med den granskade politikern. Resultatet blev att reportern till slut tvingades lämna tidningen! För att travestera Hamlet: "Det är något sjukt i gamla Sverige."

Inlagt av Peter Ollén fre, 2018-12-07 16:17

Det finns ett annat bekymmer för grävande journalister, kan jag berätta som ordförande för Malmömoderaterna – och publicist.
Allt det där som tidigare snurrade via mejlen går nu via Messenger. Både internt i partierna och mellan partierna när man diskuterar samarbeten, kompromisser etc.
För medieforskare som efteråt vill titta på processer, så finns ingenting att titta på. Och för den journalist som vill följa vad som rör sig, så ligger allt det intressanta utanför det som är publikt på min namn@stad.se adress.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies