Gå direkt till textinnehållet

Om du behöver blogga anonymt

Få bloggar är anonyma idag, men vissa personer har beaktansvärda skäl att hålla sin identitet skyddad. Exempelvis från länder som Kina och Iran bloggar många anonymt för att få ut meddelanden som regimen inte gillar

I veckan som gick bestämde högsta domstolen i England att inte godkänna en bloggares begäran att tidningen The Times skulle förbjudas att avslöja hans identitet.

Denne bloggare, som nu avslöjats heta Richard Horton, är anställd som polis och såg sig kallad att avslöja bland annat misstag som begås av polisen, på sin blogg.

Han gav också allmänheten råd som “ifrågasätt och klaga på varje polis du träffar – visa ingen respekt för någon inom det juridiska systemet”. En tålmodig journalist vid The Times snokade reda på polisens identitet genom hederligt undersökande arbete – mestadels via nätet.

Genom dennes arbete i kombination med vissa av de fall som bloggaren beskrev gick det också att härleda några av beskrivningarna till faktiska fall – i princip ett tjänstefel från Hortons sida.

Domstolen valde att döma till tidningens fördel med förklaringen att “bloggande är i grunden en publik syssla” och att domstolen inte ville skydda den enskilde polismannen från eventuella tjänstefel. Fallet har alltså många olika ingångsvinklar.

Vad som är rätt och fel är kanske inte helt lätt att avgöra. Men om Richard Horton hade sett till att skydda sig bättre när han satte igång med att blogga hade problemet aldrig uppstått. Följ länken här för att läsa en uppdaterad guide till hur man verkligen håller sig anonym som bloggare med en av de största plattformarna på nätet.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler