När feng shui-dravlet kom till stan

12 juni, 2007

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Under 1980-talet insåg västerländska affärsmän, som gjorde business med expansiva företag i Hongkong och Singapore, att det kunde ha sina affärsdiplomatiska poänger att efterhärma de asiatiska motparternas kontorsinredningskultur. Under 1990-talet spred sig en förenklad företagsversion av dessa inredningsidéer – som utgick från en ursprungligen kinesisk religionsrituell lära kallad ”feng shui” – till flygplatser (Heathrow lanserade en feng shui-lounge) och storbankers huvudkontor (Crédit Lyonnais, Bank of England). Och under 2000-talet har feng shui nått det svenska folkhemmet.

Under 1980-talet insåg västerländska affärsmän, som gjorde business med expansiva företag i Hongkong och Singapore, att det kunde ha sina affärsdiplomatiska poänger att efterhärma de asiatiska motparternas kontorsinredningskultur. Under 1990-talet spred sig en förenklad företagsversion av dessa inredningsidéer – som utgick från en ursprungligen kinesisk religionsrituell lära kallad ”feng shui” – till flygplatser (Heathrow lanserade en feng shui-lounge) och storbankers huvudkontor (Crédit Lyonnais, Bank of England). Och under 2000-talet har feng shui nått det svenska folkhemmet.

Det är en helt logisk trendcykel. Men det är också ett stort fiasko för svensk journalistik. Själv hade jag, när feng shui kom till stan, börjat jobba med inredningsmagasinet Residence, där vi – fascinerade och skrämda av hur okritiskt detta new age-dravel tagits emot inte minst i media – publicerade ett undersökande reportage med rubriken “Fejk shui”.

Chockerande nog är detta alltjämt den enda kritiska tidningstext som publicerats i Sverige under feng shuins 2000-tal. I stället för ifrågasättande granskningar matas vi oupphörligen, i våra största nyhetstidningar, med kvasireligös PR-propaganda för detta genomkommersiella svindleri, under rubriker som ”Finn harmoni med feng shui” och ”Stressa av med feng shui” i Aftonbladet och ”Piffa upp kärlekslivet med feng shui” i Expressen; i allt från fack- och folkrörelseorgan till trädgårds- och föräldratidningar; och kanske allra värst när Dagens Nyheter erbjudit sina prenumeranter rabatt på hutlöst prissatta feng shui-seminarier – som DN-prenumerant kom man därmed undan med 1 150 spänn för en ”workshop” där feng shui-gurun Karen Kingston lärde ut hur man tänder en lampa för att ”aktivera eld-elementet i erkännande/berömmelse-delen av hemmet”, och att “en symbol för familjens välstånd är att fylla kylskåpet med färsk mat”.

Senast läste jag en lång ”fördjupande” artikel på TV4.se som visade sig vara skamlös textreklam för en svindyr feng shui-konsult, ”certifierad vid Nordic School of Feng shui”, bestående av tips som att ”gult i vardagsrummet samlar ihop både energier och människor”, ”torkade blommor innehåller ett starkt element av stagnation, ställ in färska snittblommor i stället”, och ”placera inte sittmöbler under synliga takbjälkar, den som sitter under en bjälke kan få huvudvärk”. En första fråga jag ställer mig, efter att ha ansatts av ännu en av alla dessa fräscha feng shui-konsulter i 30-årsåldern, är hur deras ”certifiering” egentligen rimmar med den grundbult inom den kinesiska läran som säger att feng shui inte får läras ut förrän efter 30 års utbildning.

Men framför allt undrar man hur en forntida och djupt förlegad tankegång – triggad av den tidens hetaste kinesiska trend, taoismen, och utvecklad för att hitta gravplatser där ”livsenergin” flödade lagom snabbt – plötsligt är en mångmiljonindustri i dagens Sverige, komplett med dussinvis av utbildningskurser i studieförbundsregi. På dessa, och på Nordic School of Feng Shui, får man lära sig att heminredning handlar om att hantera “chiflöden” och “jordstrålning”.

Feng shui i sin moderna skepnad uppfyller alla kriterier för en typisk västerländsk, pseudovetenskaplig new age-lära – i likhet med exempelvis kristallterapi bygger den på ett energi-begrepp som inte lägger minsta vikt vid att fysikvetenskapen numera, till skillnad från kineserna för 3 000 år sen, vet vad energi är för något. Frågan är varför vi även ska få ”lära” oss om detta i alla våra största dagstidningar och tv-kanaler.

redaktionschef, Residence & redaktör, Weird Science

Kommentarer

Det finns 14 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Jag bor i bibel... mån, 2011-12-19 22:18

Pårom

Människans behov av att betala dyrt för att få lov att tro på något som absolut inte går att belägga är omättligt, omätbart och …otroligt. Vänta bara, det blir värre. Religionen är på frammarsch.

Inlagt av Kjell Häglund mån, 2011-12-19 22:18

Svar till Erika

Jag hoppas verkligen att det skrivits granskande och kritiskt om feng shui i fler svenska medier än dem jag följt under 2000-talet, men din religiösa text är inte en sådan artikel. Det du i slutändan är “kritisk” mot är att svenskar lockas av “falska profeter” från österlandet, och konsekvensen av det du slutleder dig till är att du hade applåderat en svensk-kristen version av feng shui baserad på “ont och gott” i stället för “yin och yang”… Att bedriva undersökande journalistik utifrån en uttalad religiositet, som i sig tar ställning i ämnet, är en omöjlig ekvation.

Inlagt av Henrik Harr mån, 2011-12-19 22:18

Märkligt …

… att höra en kristen ge sig in i den här diskussionen, Erika. På vilket relevant sätt är det annorlunda att tro att man får ont i huvudet av att sitta under en takbjälke, och att tro att Jesus föddes av en jungfru och att hans två tusen år gamla kropp varje söndag åter blir tillgänglig för troende i form av ett kex?

Alla sådana här patetiska vidskepelser tillhör mänsklighetens barndom och förtjänar allt löje de får. Go Kjell!

Inlagt av Jessica Lundbom... mån, 2011-12-19 22:18

Äntligen har någon fattat!

Vi som undertecknat detta inlägg jobbar själva som feng shui konsulter och har inom vår organisation länge känt oro över utvecklingen i Sverige. Söker man på feng shui på nätet så dyker det upp en uppsjö av konsulter som varken talar om vilken utbildning de har eller hur de arbetar. Vi har sett otaliga tv-inslag och tidningsartiklar med människor som jobbar som feng shui konsulter. Många gånger blir vi förbluffade över hur ytliga deras kunskaper är och ibland direkt felaktiga.

Vi skulle önska att svenska journalister skulle orka ta reda på vad autentisk feng shui är och vad den kan göra för att påverka människors miljö.

Ett undantag är Anna Essling som för TV4s nyheter gjort ett reportage om Kiruna, en stad som ska flyttas på grund av rasrisken i gruvområdet. Anna Essling tar feng shui på allvar och intervjuade Master Chan Kun Wah, en feng shui mästare från Hong Kong som studerat feng shui i över 40 år och som i sommar anordnar ett forskningsprojekt för sina elever i Kiruna.

Svaret är nog att media vill ha feng shui light, så lätt att alla kan förstå. Sverige svämmar över av feng shui light konsulter, som inte har en aning om vad de håller på med eller vad de kan sätta igång i bostäder och på företag. När de till exempel föreslår färger i rum, utan att ha en vettig förklaring varför. I en frågespalt i ett månadsmagasin gav en konsult rådet: – Gör vad du känner för! Då kan man ju undra varför man behöver anlita en konsult….

Vi jobbar med Chue Style Feng Shui, vars mästare är Master Chan Kun Wah och bor i Skottland. Vi företräder organisationen för denna inriktning i Sverige. Vår lärare gick 30 år i lära för sin mästare, innan mästaren skickade honom till väst med uppmaningen att lära ut kunskapen. Alla elever måste gå en två år lång utbildning för att få jobba som konsult. Därefter finns det många fortsättningskurser för att fördjupa sig i ämnet, vilket är ett måste för att kunna jobba med feng shui. För att hålla kurser krävs ytterligare utbildning och i början får man bara lära ut grunderna(det finns tre moduler i grundutbildningen). Ju mer avancerade kurserna blir ju mer erfarenhet krävs det av läraren. För att hålla konsultutbildningar och mer avancerade kurser krävs godkännande av Master Chan.

Något som förvånar oss är att människor som anlitar en konsult inte gör mer efterforskningar om konsulten, om dennes kunskaper och metoder. Det finns till och med konsulter som jobbar utan att ens besöka platsen de ska göra konsultation på!

Här är några frågor man bör ställa innan man anlitar en konsult:

Vad har konsulten för utbildning?

Finns det en mästarlinje?

Har konsulten en mästare att hänvisa till?

Besöker de platsen de ska göra konsultation på?

Använder de sig av både kompasskola och formskola?

Utan de båda är det inte möjligt att göra en korrekt analys.

Tittar konsulten på både insida och utsida av byggnaden?

Vid en konsultation tittar man på hela miljöns förutsättningar, såväl kompassriktningar som omgivningens former, för att kunna göra en riktig analys av platsen. Denna analys gäller endast för den plats eller byggnad och kan inte appliceras på något annat.

Vi som jobbar med autentisk feng shui i Chue foundation välkomnar en kritisk analys av branschen. Tyvärr tycks det i Sverige idag finnas två huvudsakliga inriktningar. Den ena är en totalt okritisk och ytlig inställning som beskrivs i Kjell Häglunds krönika medan den andra är ett fördömande av en lära som inte alldeles självklart passar in i den västerländska vetenskapliga normen.

Vi eftersöker en öppen attityd till feng shui men med ett kritiskt tänkande. Tack Kjell Häglund för en bra artikel!

Karin Sundqvist ordförande

Jessica Lundbom Jensen sekreterare

Lena Alveborg kassör

Camilla Hentschel pressansvarig

Föreningen Chue Style Feng Shui Sverige

Inlagt av Camilla Nilsson mån, 2011-12-19 22:18

Mätbar

Det här var en fördomsfull artikel, tycker jag. Jag är öppen för feng shui som lära, men sedan ska man givetvis vara kritisk till olika konsulter.

Vetenskapen kan väl inte mäta allt? Kan man mäta energi? På ett sätt. Men vad jag förstår inom den nya kvantfysiken är det mycket som händer. Man kan inte mäta vissa grejer där, för de minsta partiklarna rör sig hela tiden, hur mäter man då dem med ett instrument?

Kanske krönikeförfattaren skulle läsa på lite om det här, innan han uttalar sig.

/ Camilla Nilsson

Inlagt av Lennart Götesson mån, 2011-12-19 22:18

Upp till bevis

Erik tar upp en mycket väsentlig sak. Det är den som kommer med ett påstående som ska kunna bevisa sin sak.

Inom vetenskapen har man inte rätt tills motsatsen har bevisats utan man måste visa på bevis och bevis som håller för en kritisk granskning och som kan påvisas igen och igen. Det räcker inte med att visa att X antal personer säger sig ha sett, hört eller märkt något.

Det är också här som kvasivetenskapen brukar falla.

Det går inte att få fram de resultat man påstår sig ha fått fram under vetenskapligt strikt kontrollerade former. Anhängarnas påstående brukar då bli att “det går inte att mäta med vanliga vetenskapliga instrument” eller andra floskler och några egna bevis annat än att “tiotals vetenskapsmän ger oss rätt” “vi motarbetas eftersom man inte vill se sanningen” och liknande haranger.

Så upp till bevis.

Lennart Götesson

Inlagt av mats örneborg mån, 2011-12-19 22:18

Läs och begrunda substansen:

Planeten Jorden är i en mycket intensiv transformationsperiod just nu.

Det kommer att ske (eller sker just nu) en markant ändring i medvetandet hos Jordens befolkning. Men framför allt sker det en mycket kraftig energihöjning.

Jorden höjer mycket snabbt sin frekvens. Det blir många ändringar på alla plan men det viktigaste är att Jorden höjer sin vibration. Jorden uppnår snart kristallstrukturens vibration.

Om Du vill vara med – då måste Din vibration höjas i samma takt. Enligt Maya kalender öppnas en tidstunnel år 2007 som kommer att skapa gynnsammare förutsättningar för oss att gå in i den 4:e dimensionen.

Då kommer det att öppnas nya möjligheter för att höja medvetande men det krävs att man har den rätta vibrationen. Den innebär att:

alla kroppar måste vara balanserade och de ska vara i samspel med varandra. Med alla kroppar menar vi den astrala, emotionella och fysiska kroppen;hjärtchakra måste vara öppet och utvecklat för att thymus chakra kan öppnas;man ska leva intuitiv. Med detta menar vi att man har ständigt kontakt med sitt Högre Jag.Ur internetannons för personlig utveckling med Feng shui

/ Mats Örneborg

Inlagt av Snurre mån, 2011-12-19 22:18

Funderat på tidningshoroskopen?

Kjelle, har du nånsin funderat på vad de där tolv olika tvåradingarna har gemensamt med astrologi, och att den senare ofta bedöms efter den förra?

Sen behöver man ju inte tro på “seriös” alstrologi för den skull, men de flesta vet inte ens vad de talar om när ämnet diskuteras.

Så fejk shuin är inte riktigt nån stor nyhet, så där blir det alltid när nåt blir känt.

Inlagt av Jan Ernheimer mån, 2011-12-19 22:18

Väl rutet!

Äntligen ett ord i rättan tid! Över huvud taget anser jag att de mer nyandliga aspekterna av ovetenskapen har fått alldeles för stort utrymme i svenska massmedier, kanske beror det på att de verkar harmlösa och att de tilltalar dem som har makten på tidningsredaktionerna.

Och att de som har makten på tidningsredaktionerna alltför ofta saknar varje form av intresse för- samt grundläggande kunskaper i naturvetenskap och grundläggande vetenskapliga teorier och forskning.

Om man gör en rundfråga på dagens redaktioner misstänker jag att huvuddelen av de svarande inte skulle kunna skilja på “astrologi” och “astronomi”. Som ett exempel.

Om man läser en tidning så får man ofta intrycket av att vetenskap är något dåligt (alla undersökande reportrar vill bli avslöjare av nästa Neurosedynskandal). Men däremot att kvasivetenskapare med “doktors”-titlar från internet, bluffmakare, sekterister, delfinsimmare, stråltanter och new age-stollar har en gräddfil rakt in på sidtopparna bara genom att hävda något de läst på Internet, hört från grannen, fått förmedlat genom de små gröna männen som bor i tapeten, eller läst i en bok från suspekta små förlag man köper i rökelsestinkande butiker med kristaller i skyltfönstret.

Inlagt av Lennart Götesson mån, 2011-12-19 22:18

Mer folkbildning

Bra med en kritisk släng åt allt new age. Det är bara att konstatera att Föreningen Vetenskap och folkbildning, VoF, har mycket kvar att göra. Rekommenderar alla journalister att läsa föreningens tidskrift och de böcker som getts ut med Jesper Jerkert som redaktör. Även den vid Lunds universitet verksamme Olaf Hammers böcker är bra att ha i bakhuvudet när man stöter på välskräddade gurus, som egentligen inte vet något mer än hur man klår folk på pengar.

En gång i tiden såldes olja som mirakelmedicin. Nu går inte det längre, men skojare har hittat på nya mirakelkurer.

Lennart

Inlagt av Erik mån, 2011-12-19 22:18

Klart man kan mäta

Camilla, du bevisar på bara ett fåtal rader att du inget vet om kvantfysik. Heisenbergs osäkerhetsprincip är bara tillämplig på mikronivå.

I till exempel ett vardagsrum går det alldeles utmärkt att mäta energi av alla slag. Vill man till exempel mäta vämeenergin kan man köpa en så kallad termometer på vilken järnhandel som helst.

Energier i new ageläror går oftast inte att mäta och det har en fullt naturlig förklaring. De finns nämligen inte.

Och innan debatten fortsätter: det är inte vetenskapens sak att bevisa att feng shui inte fungerar. Det är den som kommer med det kontroversiella påståendet som har hela bevisbördan. Och ska man ta kvantfysiken till sin hjälp så ska man kunna den.

/ Erik

Inlagt av Erika Cyrillus mån, 2011-12-19 22:18

Inte den enda

Du skriver att Residence publicerat den enda kritiska texten om feng shui. Vilka tidningar är det som räknas då – de som du råkar läsa eller samtliga?

Jag skrev för drygt ett år sedan i det kristna magasinet Junia om andligheten i feng shui. Har också hållit föredrag i många kyrkor om detta. Men kristen kritik är kanske “från fel håll”?

Mvh Erika

http://www.junia.nu/index.php?option=com_content&task=view&id=20...

Inlagt av Kjell Häglund mån, 2011-12-19 22:18

Nej tack

Jag betackar mig för att få medhåll från självpåtagna “seriösa” feng shui-missionärer som försöker positionera sig gentemot sina egna, mer lättsinnigt trendiga, konkurrenter. Feng shui är samma urtypiska pseudovetenskap och svindlarverksamhet oavsett om man studerat det i 50 år eller i två terminer hos Studiefrämjandet.

Inlagt av Einar mån, 2011-12-19 22:18

Bravo!

Mycket bra artikel!

/ Einar Persson

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies