Krönika

Ola Sigvardsson Allmänhetens Pressombudsman
skicka e-post rss

Man får vara ”lagom”
elak i medierna

27 september, 2018

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det var nästan som i en dröm. Overkligt. Framför mig en sal full av män­niskor. På golvet runt mina fötter ålade små barn. 

De flesta låg på rygg och tittade upp mot mig medan de arbetade sig fram med fötterna mot golvet. För varje steg jag tog på den improviserade scenen i matsalen var jag tvungen att se mig för så att jag inte trampade på någon av dem.

Det var inte en mardröm. Tvärtom var det riktigt trevligt att träffa alla eleverna i Friskolan Montessori i Visby. Men känslan av overklighet var påtaglig. 80 barn mellan sex och tolv år, som skulle få en lektion i pressetik.
Här om veckan var jag på en liten turné runt skolor i Visby. Fem föredrag på två dagar för olika åldrar, från förskolan till gymnasium. Få möten är mer lärorika än de med barn och ungdomar. På en gång möter man så mycket klokhet – och frågeställningar som vuxna tvekar att lufta. Och allt handlade inte om pressetik när det blev frågestund. Särskilt inte på Montessoriskolan:
– Vilken är din favoritfärg?
– Är du rik?
– Vad har du för bil?
– Vad har du för idoler?

Så de fick veta att min favoritfärg är grön, att jag inte är särskilt rik, kör en Volvo och gillade David Bowie (som dom knappast hade koll på).
Men lite pressetik blev det, förstås. På de andra skolorna, högstadiet och gymnasiet, var det inte svårt att få gehör för tanken att pressetik inte bara gäller journalister. Frågan om eftertanke och att visa hänsyn gäller även den som bloggar eller skriver i sociala medier.

Det var svårare med de yngsta barnen. Dels har de knappast börjat skriva så mycket själv i sociala medier och så är det svårt att förklara det som är kärnpunkten i vår verksamhet. Det vore lätt att säga till dem:

– Man ska vara snäll. Både i tidningar och sociala medier.
Men pressetik är inte ett godhetsmaskineri; det är inte ett system som förbjuder kritik, nedsättande påståenden eller raljanta formuleringar som gör att människor tar illa vid sig. Om en uppgift är sann och det finns skäl för allmänheten att ta del av den, så kan den publiceras även om den skadar någon.

Den balanspunkten är svår att förklara för barn. Att man får vara ”lagom” elak. Kanske kan det vänta. Jag började i alla fall med att förklara vad en tidning är för något. Det tyckte de flesta var mycket intressant.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies