Krönika

Felicia Nordlund nyhetsredaktör/reporter på Omni
skicka e-post rss

Klimatjournalistiken måste bli argare och sexigare

1 september, 2021

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Mycket har hänt under sommaren som har satt hjulen i rullning så den här krönikan blir kanske snarare en uppmuntran än en uppmaning.

Vid det här laget vet vi att jorden håller på att gå under. Bilar och lik flyter runt i Tyskland, det brinner friskt i skog och mark, och den som är sugen på kokta musslor kan nu uppsöka valfri kanadensisk strand. Fler söker äntligen svaret på den stora frågan: vad gör vi nu?

Medier har en viktig roll att spela för att lyfta politiska och vetenskapliga lösningar, men rapporteringen om klimatet har vissa bekymmer. Den tenderar att vara ångestframkallande eller ännu värre – djupt sövande. Det gör att den blir kontraproduktiv i längden eftersom få kommer palla att läsa mer än rubriken.

Forskning och rapporter om att ”vi har sju och ett halvt år kvar att leva” är förstås viktiga men riskerar också att leda till avtrubbning (lex covid och allt annat bedrövligt och långvarigt). Vi vänjer oss vid att leva med klimatförändringarna särskilt när vi inte riktigt förstår vad som behöver göras för att vända utvecklingen. Det räcker ju inte med ett munskydd och en spruta, tyvärr.

Lyckligtvis går det att skönja en ny attityd som börjat fronta debatten efter år av flygångest och återvinningsshaming. Det är politiken, inte individen, som bär det avgörande ansvaret i klimatfrågan.

Om ett år är det val i Sverige och personligen är jag redan urless på debatten om den organiserade brottsligheten. Utrymmet den frågan får i medier är inte balanserad. Det är hög tid att börja reflektera över vilka andra frågor som är viktiga att uppmärksamma. Och klimatet är faktiskt den mest akuta. Det ska inte räcka för politiker att säga att de vill ta krafttag för klimatomställningen. De måste pressas på vilka konkreta åtgärder de vill se och vad de har gjort tidigare. Vi behöver fler granskningar om vad som ger effekt och gör skillnad, hur de stora företagen arbetar, och vad som händer i utrikespolitiken.

Var tredje svensk vill ha en ökad rapportering om miljö och klimat, enligt en Sifoundersökning förra året. Så låt oss gå dem till mötes. Men det behöver inte bli stelt och opersonligt. Det finns givetvis mängder med oväntade och framgångsrika exempel, intressanta perspektiv och personliga berättelser att lyfta även på detta område. Vi kan inte fortsätta att förlita oss på Greta Thunberg för att skapa storytelling.

Några goda exempel som jag har noterat: ”Här är klimat- och miljöfrågorna Lundapolitikerna bråkar om” (Sydsvenskan), ”Åkeriet som slutade köra fossilt: Det är jätteenkelt” (också Sydsvenskan) ”Ledare: Sveriges politiker måste erkänna att klimatomställningen går dåligt” (återigen Sydsvenskan).

Fenomenet klickjakt har inte en klockren klang. Men det finns en vits med att paketera journalistik, visst gör det det. Att skapa känslor, engagemang och att underhålla är en del av vårt uppdrag och i detta fall även en välgärning.

Kommentarer

Det finns 5 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Peter A tors, 2021-09-02 03:12

Skulle ”Åkeriet som slutade köra fossilt: Det är jätteenkelt” vara ett exempel på arg och sexig journalistik? Jag tycker inte det var en särskilt upphetsande rubrik.

De flesta är trötta på allt det nya våldet i samhället, men journalistiken om detta fenomen är undermålig. Tyvärr. Här kunde man önska att det i rapporteringen var mindre av sexiga(?) gangsters som rappar musik och mer ilska om våldet som nu drabbat fler och fler oskyldiga.

Inlagt av Nils W tors, 2021-09-02 22:58

Två av tre svenskar är alltså inte intresserade av en ökad rapportering om miljö och klimat. I stället förväntar de sig kanske en mindre alarmistisk och bättre underbyggd klimatjournalistik än hittills? Jag är en av dem!

Inlagt av Stig A fre, 2021-09-03 23:47

Krönikören skriver ”...personligen är jag redan urless på debatten om den organiserade brottsligheten...”.

Det låter som Felicia Nordlund - i likhet med många journalister - bor i ett tryggt medelklassområde.

Den ökade brottsligheten är en väldigt stor oro för stora grupper i samhället. I skrivande stund har två personer skjutits i ett bostadsområde i Jordbro.

I morgon kanske det blir en ny skjutning.

Inlagt av Anders P ons, 2021-09-08 18:58

Jag antar att Felicia Nordlund inte är domedagspredikant utan enbart en av alla de journalister som röstar på Miljöpartiet. Angående de eventuellt bråkande Lundapolitikerna så tycks de under måndagen kommit i mediaskugga, det var nog knappast de som slogs med påkar i Lund under måndagen. I mitt tycke känns samhällets våldsutvecklingen som den mest akuta frågan, det händer nu, - människor skjuts eller skadas för livet NU - och inte om sju och ett halvt år. Jag är rädd.

Inlagt av Beatrice P B fre, 2021-09-10 15:58

Extremt provocerande att i en text om miljö säga sig vara trött (på debatt om) den organiserade brottsligheten som drabbar så många i närmiljön nu. Ska allmänheten samtidigt förväntas ha empati för det ”hot och hat” vi hela tiden får höra drabbar journalister? Idag var det en knivskärning på ett gymnasium i Nässjö. På ett gymnasium! Vi har stort behov av bra journalister som utför gedigen nyhetsrapportering och fördjupning om detta, så kom ut ur bubblan, ”hot och hat” drabbar snart alla i samhället, och fler och fler tycks utsättas i arbetsmiljöer såsom skolor och sjukhus.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies