Krönika

Andreas Ekström Kulturjournalist, Sydsvenskan
skicka e-post rss

Föraktet för Carola går igen

31 maj, 2012

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Svenska journalistkolleger visar i dessa dagar en långtgående omsorg om artisten Carola Häggkvist.
Det är nästan så att man blir lite rörd.

Carola har ju alldeles nyligen blivit mamma till en treårig flicka, adopterad från Sydafrika. I en sådan känslig process behöver Carola givetvis skyddas.
Från medierna, tänker ni då kanske? Nej nej. Enligt Cecilia Hagen i Expressen (19.4) behöver hon främst skyddas från sig själv. Cecilia Hagen önskar att Carola på något sätt skulle kunna förmå sig att avstå att berätta om processen och "sitt dotterprojekt". För Carola har ju valt att berätta om det stora nya hon är med om, i text och bild, i en nystartad blogg.
Cecilia Hagen nämner dock inget om de branschkolleger som rest till Sydafrika för att försöka få hem en story om adoptionen, eller de branschkolleger som häckar i buskarna utanför Carolas hem, och reflekterar således heller inte alls över mediernas betydelse för Carolas beslut.

Några rejäla nivåsteg ovanför Cecilia Hagens krönika befinner sig Kristin Lundell i Svenska Dagbladet (10.5), som manar till besinning: om någon tidning inbjuds av den nya lilla familjen till en "hemma hos" så kanske tidningen ska tacka nej? För att inte exploatera barnet, när Carola nu inte begriper bättre själv?
Detta är bara två av väldigt många möjliga exempel som tycks grunda sig i ett slags omsorg – men det finns annat. Vi har ju också Salka Hallström Bornolds intensivt obehagliga formuleringar om det svarta barnet som accessoar i Expressen (19.4), för att inte tala om den vanliga gamla bloggdyngan. Och Niklas Strömstedt – på nittonhundratalet hade han en tämligen framgångsrik musikerkarriär, för yngre kolleger som möjligen inte känner till honom – twittrade något om att det vore bra om integritet också var något man kunde adoptera. Säger alltså mannen som skrev en sång om sin skilsmässa från känd hustru och gav ut på skiva.

Så vad är då detta? Har man tittat en smula systematiskt på svensk Carolarelaterad publicistik är det alldeles självklart: Det är det vanliga gamla Carolaföraktet som går igen. I rikets ögon är Carola fortfarande en sextonårig tjej som just har råkat smeta läppstift på Bibi Johns efter att ha vunnit Melodifestivalen 1983 – inte en tämligen medievan medelålders företagsledare med läsglasögon och ett eller annat grått hår.
Det skulle kunna vara dags att betrakta henne som myndig.

Och, som min huvudpoäng: kanske är det dags för våra mest inkännande analytiker att begripa medierna lika bra som hon gör. Carola har nämligen gjort den fullkomligt korrekta analysen att hon till skillnad från nästan alla andra offentliga svenskar faktiskt inte har möjlighet att helt stänga dörren. Medierna kommer ju ändå. Medierna tar fram teleobjektiven, medierna reser efter henne till Sydafrika. Jakten på skydd, jakten på lugn och ro, jakten på tillräckligt skylande mössor och solglasögon, blir till slut jobbigare för Carola och hennes dotter än alternativet, som är att kapitulera och berätta.

Den som tror att hon bara kunde ha lagt locket på och därmed fått vara helt ifred med sitt nya barn har en orealistisk och okunnig bild av hur svenska medier fungerar. Generellt? Nej, inte generellt. Utan just när det handlar om Carola. Just för henne är vi alltid beredda att upphäva en regel eller omvärdera en princip.
Den viktiga sakfrågan bakom – om hur mycket barn bör exponeras i medierna – diskuteras därför sannolikt bäst utan exempel hämtade från en enskild familj. Om man nu är så angelägen om denna familjs integritet.

P.S. Läser i danska Politiken (10.5) att Pressenævnet kan komma att kräva rättelser i samma storlek och på samma placering som de av nämnden fällda publiceringarna. Debatten om bristerna i självsaneringssystemet ligger ett par år före i Danmark. Svenska medier gör nog klokt i att kolla sina fakta, skärpa sin rättelsepolitik och höja straffavgifterna hos Pressens opinionsnämnd för att stämma i bäcken.

Kommentarer

Det finns 5 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Evita tors, 2012-05-31 17:22

Bra där!

Inlagt av Sophia tors, 2012-05-31 22:11

Tänkvärt och mycket bra skrivet. Tycker det verkar som Carola tänkt igenom sitt beslut ordentligt, artikeln i DN var ju t.ex skriven av en nära vän till henne. Hon har valt att sätta gränserna själv utifrån de speciella förutsättningar hon tvingas leva under.

Inlagt av Andreas Ekström fre, 2012-06-01 09:54

Ja, fast att DN publicerade den artikeln, när man vet att skribenten är en mycket nära vän till artikelns huvudperson, strider mot all journalistisk praxis. Så gör man normalt sett aldrig. Men, igen: för Carola gör medierna alltid undantag från nästan vilka regler som helst.

Inlagt av Monica Antonsson lör, 2012-06-02 12:06

Hej Andreas!
Jag vill tacka dig för att du tar Carola i försvar. Jag hade också gjort det om jag hade haft en sådan plattform.
Carola är en jättegullig tjej, snäll och rar och ärlig i sitt uppsåt. Även jag har intervjuat henne några gånger. Jag tycker det är för jävligt hur hon blir behandlad av media och avundsjuka kollegor. I synnerhet i samband med hennes senaste medverkan i Schlagern. Det var hemskt!
Carola är vår bästa sångerska i sin genre. Det är ingen som helst tvekan om det. Hon är utsatt för mycket ful avundsjuka och mobbing. Det är verkligen botten. Man skäms. Så tack än en gång!
Nu ska jag läsa din bok

Inlagt av Lars fre, 2012-10-12 10:36

Håller med! Bra skrivit! Tror även att det är Carolas kristna profil som gör att hon behandlas annorlunda.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies