Krönika

Ulrika Knutson Frilansjournalist
skicka e-post rss

En robot kan skilja på ”de” och ”dem”

5 april, 2023

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

”AI kan inte ersätta mänskliga journalister” lyder en rubrik i Journalisten den 7 mars. Det är AI själv som säger det, i en rolig debattartikel, utformad av Joakim Byström. 

Läser man artikeln till slut är man inte helt över­tygad, även om AI ännu har en del att lära. Men det kommer nog. 

På Lindholmens Science Park i Göteborg sysslar ett gäng forskare och mediefolk med att utreda olika aspekter av AI, medier och demokrati. De är inga skeptiker, snarare entusiaster, med en stark tro på att AI ska fixa de tråkiga rutinjobben och lämna över dyr arbetstid till geniala grävande reportrar. 

I fjol kom en rapport från Lindholmen där femtio mediechefer vädrade framtiden på AI-området. Många andades oro över att inte befinna sig i framkant.

Några chefer var redan rädda för att personalen i vanlig ordning skulle vara skraj för förändringar. Man såg framför sig gamla murvlar som desperat klamrade sig fast vid typometern. En energisk chef betonade hur viktigt det var att ledningen pekade uppifrån och ner, och att alla gick i takt.

En av redaktörerna för rapporten ”AI och automatisering”, docent Jenny Wiik, förklarade att den gamla striden mellan Ordet och Pengarna var bilagd: ”Idag är det inte längre kontroversiellt att tänka på publiken som konsumenter och journalistik som en produkt”.

Med risk för att vara gammaldags säger jag att det beror väl på vem du frågar, Jenny. Som skribent kan det ju hända att jag ibland vill vända mig direkt till medborgaren och inte till kunden, även om det är hen som har betalat prenumerationen.

Men Jenny Wiik har förstås rätt i att vid automatiseringen av journalistiska arbetsuppgifter uppstår nya logiker. Och det är nog en liten revolution på gång.  Wiik skriver om den växande grupp av produkt­ägare som håller på att inta scenen, och för med sig ”marknadstänk” och fokus på ”användarupplevelsen”. 87 procent av mediecheferna i Jennys enkät håller med om att ”journalistiken måste grundas mer på användarupplevelse och mindre på ’magkänsla’”.

Det låter som en ledande fråga. Vad är ”magkänsla”? Är det att själv gissa sig fram till att läsarna vill ha bantningsrecept, pensionsråd och hälsolarm, ­eller att låta algoritmerna bestämma samma sak? ­Eller är ”magkänsla” allt det som kan sammanfattas under begreppet redaktionell kultur? Att redaktörer samtalar med varandra och i förekommande fall med läsarna? Nog låter det som en fråga som kunde dryftas, åtminstone ibland.

Produktägaren Sören Karlsson ser framtiden an med tillförsikt. Efter att ha varit utvecklingschef på Helsingborgs Dagblad är han sedan 2016 vd på United Robots. Det är Sörens robotar som redan idag kollar fotbolls­resultat, mäter börsens fluktuationer och räknar ut morgondagens väder åt massor av svenska tidningar. Robotarna skriver också notiserna förstås, ofta med den äran. Det tänker vi sällan på, vi som läser robotskribenterna i tidningen.

2020 spådde Sören Karlsson att inom fem år skulle mer än hälften av innehållet i en morgontidning vara skrivet av robotar, ”om tidningen väljer att automatisera allt som går och anpassar sina publiceringsstrategier”. Vi är på god väg.

Det är förstås bra att det är Sörens robotar som får stå i hällregnet och bevaka de lokala fotbollsmatcherna, så att riktiga unga reportrar slipper. Men de hade kanske lärt sig något där i regnet. Om fotboll, eller om folk, eller om språk. Skriva lär man sig genom att träna, precis som fotboll. Sörens robotar kan ju stava från födseln, och har inga som helst problem med att skilja på ”de” och ”dem”. Det är orättvist.

Vi får vara tacksamma om det inte går som i Grönköping, där man storsatsat på AD – Artificiell Dumhet. 

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Bo Kage Carlson tors, 2023-04-06 11:17

Debatten om de/dem versus dom får ibland obehagliga undertoner, att dom skulle vara synonymt med dum. Ett slags stigmatisering av dem som ser en gradvis acceptans av dom som en del av en naturlig språkutveckling. Den ofta nedlåtande tonen hos dem som motsätter sig denna förändring påminner om Frans G Bengtssons föraktfulla ton när han motsatte sig "fröken Lagerlöfs fördärvade och fördärvliga verbformer". Selma fick ju faktiskt som hon ville. (Bengtsson Frans G i essän "Hur Röde Orm blev till".

Inlagt av anoonym tis, 2023-04-11 21:30

Hela tanken med att utgå ifrån att man ska ge läsarna det som läsarna vill läsa om tycker jag är rätt hemsk. I alla fall vad gäller nyheter. Skriver man för någon sajt eller ett magasin som specialiserar sig på ett intresse är det väl mer okej.

Men att skriva om det som läsarna vill läsa om istället för det som borde granskas, det blir helt fel. Det blir till slut endast en jakt på pengar och klick. Samtidigt som saker som borde granskas inte blir granskade.

Om jag får bestämma tar den diskussionen inte slut. Den får inte ta slut. Det vore direkt sorgligt om man ger upp tanken på att skriva om det som är viktigt istället för det som är lönsamt.

Och det gör ju också att journalister och redaktörer måste sluta tänka högt om sig själva om de inte längre granskar makten och missförhållanden.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet




Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies