Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Kurdo Baksi
Författare, journalist & opinionsbildare

Döp Landvetter till Dawit Isaaks flygplats

Idag tillbringar den svenske journalisten och lyrikern Dawit Isaak ännu en födelsedag i en fängelsecell någonstans i Eritrea. Om jag minns rätt är det den tjugotredje födelsedagen han sitter inspärrad i en cell på två gånger tre meter.

Dawit kommer att tillbringa ännu en födelsedag ensam långt borta från sina nära och kära. Inte heller i år kommer han ha möjlighet att tända ett ljus på sin födelsedagstårta eller höra ”Jag må han leva…” Det gör fysiskt ont i mig att ännu en gång skriva att han inte får fira sin födelsedag.

Det är svårt att acceptera det lidande som Dawit Isaak utsatts för av Eritreas nyckfulle diktator Isaias Afewerki, som inte kan stava till yttrandefrihet. I mer än 22 år har skurkstaten Eritrea hållit Dawit Isaak isolerad från omvärlden och nekat honom åtal, dom, advokat och familjebesök för att han efterlyst demokrati genom texter i den oberoende tidningen Setit.

I september 2001 bestämde Eritreas ledning att tysta alla oliktänkande röster i landet. I en räd greps Dawit Isaak med journalisterna Seyoum Tsehaye, Amanuel Asrat och Dawit Habtemichael. Denna kvartett av journalister sitter fortfarande i fängelse utan juridisk prövning och antas vara de journalister som suttit längst frihetsberövade längst i världen, på grund av sitt journalistiska arbete. I den färska och hjärtskärande videon #HearTheirVoices vädjar dessa fångars familjer gemensamt om att få höra sina näras röster.

Annons Annons

Och situationen för det fria ordet blir allt sämre runt om i världen. I Kina, som har frihetsberövat den svenske förläggaren och poeten Gui Minhai för oberoende förlagsverksamhet, hålls 101 journalister i fängelse bara för att de har utövat journalistiskt arbete. Peking har nedmonterat nästan all oberoende journalistik i Hongkong.

Vi ska inte ta det fria ordet givet. Allt fler journalister i vårt närområde betalar ett högt pris för det fria ordet. I Belarus och Ryssland är yttrandefriheten ett minne blott. I Ungern motarbetas det fria ordet och fria medieinstitutioner systematiskt. 

I den nyutkomna boken Skotten i Slovakien belyser journalisten och författaren Hynek Pallas detaljerat morden på den slovakiske journalisten Ján Kuciak och hans fästmö Martina Kuanírová i februari 2018. Det unga journalistparet mördades för avslöjanden som kopplade ihop premiärministerns parti och den italienska maffian. Nyligen dömde en domstol den italienske grävjournalisten Roberto Saviano för ärekränkning av premiärminister Giorgia Meloni. Saviano hade sagt ”era jävlar! Hur kunde ni?” i en tv-sändning efter att Meloni sagt att båtar som räddar migranter ”borde sänkas”.

Som sagt, yttrandefrihetskämpen Dawit Isaak fyller 59 år idag. Vi måste alla hjälpas åt för attt Dawit inte ska tvingas tillbringa ännu en födelsedag i fängelse. Den passiva och tysta diplomatin i Arvfurstens plats har i mer än två decennier misslyckats.

Hoppet står till civilsamhället som kan göra mycket för Dawit Isaaks frihet. På hans födelsedag har jag ett förslag: Döp Landvetters flygplats till göteborgaren Dawit Isaaks flygplats. Det är ett fantastiskt sätt att påminna alla som flyger till och från Göteborg om Dawit Isaak. Dawit Isaaks flygplats skulle inte bara skrämma makthavarna i Eritrea utan alla som godtyckligt kidnappar svenska medborgare i utlandet.