Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
4 april, 2011
Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.
Att hänga med i och diskutera i forum som Twitter eller Facebook är på vissa sätt likt hur människor i alla tider fört konversationer. Men forna tiders etikettregler inom konversationsteknik är inte alltid direkt applicerbara på nya sociala medier.
Typiska exempel som inte passar är ”se den du talar med i ögonen” och ”se till att du talar tydligt och med lagom hög volym”. Men övriga uppmaningar som ”tala i lagom takt”, ”håll dig till ämnet” och ”använd ett språk som är bekant för lyssnaren” är fortsatt lika aktuella.
Vad det i grunden handlar om är hur man ”bör” hantera den digitala diskussionen. Den svenske PR-konsulten och bloggaren Hans Kullin har studerat hur svenska storföretag använder Twitter och definierat tre olika typer av twittrare: utsändare, kuratorer och konversationalister. Begreppen är ju rätt självförklarande och mottagare på nätet uppskattar kuratorer och konversationalister mer än utsändare i de allra flesta fall. Undantagen är exempelvis strömmar av erbjudanden (som resebolags sista-minuten-priser) eller tips (som nischade länktips av typen #nyttjobb).
Kolla in länken här nedan och jämför gamla och nya råd om hur man blir en bra konversationalist - jag länkar både till Patricia Fry och till Hans Kullins presentation. Fry framhåller tips som ”ge komplimanger” och ”lyssna ordentligt”. Kullin menar att det är viktigt att vara tydlig med vem som är avsändare, att respektera andras privatliv och att undvika spökskrivande (som assistenter som twittrar åt VDn).
Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.
blir sajtchef på Svenska Dagbladet.
blir ny presschef på Svenska Fotbollförbundet.
är ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Våra Fiskevatten.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 2 kommentar på sidan.
Kommentera
Två av tre är i alla fall rätt självförklarande. Men vad gör kuratorn?
Se Andreas Ekströms tidigare krönika här i Journalisten: Curation är bullshit. Vad han menar är att en kurator är en redaktör, och att ordet kurator bara är ett modeord. Dock passar det lite bättre än “redaktör” för folk som “kurerar”, retweetar, länkar, guidar, filtrerar nyhetsflöden eller intresseområden för sina följare. Bra kuratorer anses kunna samla många följare.