Gå direkt till textinnehållet

Internet hotar journalistiken

En undersökning från All Academic Research visar på att journalister och redaktörer i allt högre utsträckning återger information de hittar på webben utan att kontrollera fakta med någon annan källa.

I undersökningen framkommer att fler än två tredjedelar av journalistkåren använder fakta direkt från nätet i sina artiklar, men att endast en femtedel av journalisterna dubbelkollar dessa fakta. Författarna till undersökningen menar att om utvecklingen fortsätter på det här sättet är den journalistik vi har blivit vana vid i praktiken snart utdöd. 

Förr var en reporter tvungen att lämna sitt skrivbord för att kunna skriva sin artikel. I dag sitter de allt oftare bara vid sin dator, och ringer kanske inte ens ett telefonsamtal för att skaffa innehåll till sin text eller reportage. Det här innebär i praktiken att mediekoncentrationen ökar och de få medier och journalister som faktiskt nyskapar journalistik styr allt större del av bevakningen när de flesta andra bara kopierar.

Å andra sidan har nätet fyllts på med gigantiska mängder åsiktsmaterial och icke-verifierade fakta från bloggares och andra nya internetmediers egna observationer. Dessa fakta fick sällan utrymme i den gamla världen och har inneburit en helt ny värld att rapportera kring. Men betyder inte dessa två strömningar att innehållet i medierna också förskjuts åt det internetvana hållet? Den grupp som är bättre på att använda sig av de nyare uttrycksmedlen påverkar då i allt större utsträckning det allmänna budskapet i medierna och förlängningen samhället. Utan att egentligen vara aktiva kan man säga att de flesta medier indirekt anammar en slags medborgarjournalistik, av bekvämlighetskäl.

Vice, däremot, är ett av ganska få internetmedier som ger sig ut och skapar riktig journalistik. Deras rapportering har nyligen lett till ett samarbete med CNN, som uppenbarligen ser behovet av att förnya sig.

Men precis som det finns få Günter Wallraff i "gammelmedierna" så finns det få Vice i "nymedierna". Kolla in modig och ansträngande rapportering från Vice på länken här nedan.

Vice-TV: http://vbs.tv

Fler avsnitt
Fler videos