Vilken lön är rimlig för nyutexaminerad?

12 oktober, 2020

I våras blev jag klar med journaliststudierna. Nu har jag blivit erbjuden en tjänst och vi är i skedet att prata lön. Hur vet jag vad som är en rimlig lön?

Som medlem i Journalistförbundet har du tillgång till statistik över medlemmarnas löner. Genom att logga in på SJF.se kan du själv söka inom olika kategorier för att se hur lönerna ser ut över landet och för olika yrkeskategorier. Lönenivåerna kan dock skilja sig mycket mellan olika företag så kontakta alltid den lokala journalistklubben för att resonera kring hur lönestrukturen ser ut på just det företaget, exempelvis spannet mellan lägsta och högsta lön, och medianlönen. Tänk också igenom vad du har som företaget kan tänkas värdesätta lite extra som du kan peka på vid förhandlingen.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies