Vad skiljer studiepraktik från vikariat?

15 september, 2021

Vad är skillnaden mellan att vara praktikant och att vikariera under praktiken?

Som studiepraktikant kommer du snart in i arbetet på redaktionen och blir en del av gänget. Kanske du då erbjuds att jobba extra en kväll, eller ersätta en kollega som blivit sjuk och det är lätt att gränserna mellan praktiktjänst och vikariat suddas ut. Som studiepraktikant med journalistiska arbetsuppgifter på en redaktion ska enligt Journalistförbundets kollektivavtal ett anställningsavtal upprättas. Anställningen innebär bland annat att du har rätt till praktikantlön (halva gällande lägstalön i kollektivavtalet).  Om du däremot ersätter en frånvarande kollega så rör det sig inte längre om praktik utan ett vikariat som kräver ett nytt avtal, och alltså en lön som uppgår till minst lägstalönen i kollektivavtalet.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies