Vad ska jag ta betalt för frilansjobben?

3 juni, 2021

Jag är ny att arbeta som frilans, hur kan jag veta vad jag ska ta betalt?

Som uppdragstagare, frilans, är priset för det utförda arbetet en uppgörelse mellan dig och uppdragsgivarens bolag. Är du van att vara anställd vid ett företag med kollektivavtal är det mycket som du normalt sett inte behöver tänka på som nu måste vägas in när ni ska komma överens om ett pris. Lön, semester, pension, upphovsrätt och så vidare. Det är inte heller säkert att det finns någon kollega att fråga ”vad får du betalt?”. Journalistförbundet har därför utarbetat några verktyg som ska underlätta prissättningen. Årligen tar vi fram en frilansrekommendation som baseras på vad anställda tjänar i snitt. För 2021 är frilansrekommendationen 1 071 kronor per timme. En utförlig vägledning finns på sjf.se. Där kan du också hitta arvodesguiden som ger insyn i vad andra frilansare fått betalt och vilka uppdragsgivare som du kanske bör undvika.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies