Vad ska jag begära i lön?

8 maj, 2023

Hur ska jag tänka kring lön inför sommarvikariatet?

Du ska alltid förhandla lön i samband med att du kommer överens med en arbetsgivare om en ny anställning. Det är inte alltid helt lätt att veta vad rätt lön är men utgå i diskussionen från vad du har för kompetens och skicklighet för det jobb du ska utföra.

Lönerna kan skilja sig mycket mellan olika företag och du bör därför alltid kontakta den lokala journalistklubben på det aktuella företaget och höra dig för hur löne­strukturen ser ut hos just dem. 

Ofta görs överenskommelserna om sommarvikariat innan löneförhandlingarna är klara på företaget. Som regel höjs lönerna från och med den 1 april. Kom därför ihåg att i din förhandling ta höjd för att lönenivåerna sannolikt har höjts när du väl börjar jobba.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies