Ska jag gå med på lägre momssats?

28 augusti, 2023

En uppdragsgivare vill att jag fakturerar med 6 procent moms och inte 25 procent. ”Det blir billigare för oss” säger de. Ska jag gå med på det?

Det är inte din uppdragsgivare som bestämmer vilken momssats som gäller utan det är du som ansvarig för ditt bolag som är skyldig att betala in rätt skatt. Redovisar du för lite moms till Skatteverket kan du bli ersättnings-skyldig. Som tumregel gäller den lägre skattesatsen, 6 procent, för journalistiskt material som är upphovsrättsskyddat. Till exempel skrivna artiklar och reportage, radio- och tv-inslag eller bokmanus. Men regelverket kan upplevas som inte helt konsekvent där exempelvis pressfoton ska skattas enligt den högre nivån, 25 procent. På Journalistförbundets hemsida hittar du därför en sammanställning av hur regelverket ser ut och också en lista över vilken moms som gäller för olika typer av tjänster. 
 

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies