Räknas praktik in i Las-perioden?

10 november, 2021

Vad är det som gäller, räknas praktiken in i Las-perioden?

När man varit anställd på ett företag mer än 360 dagar under en treårsperiod uppnår man företrädesrätt till återanställning. Jag utgår ifrån att det är det du syftar på med uttrycket Las-period. Praktik på en redaktion räknas enligt samtliga våra kollektivavtal som en anställning. Detta eftersom praktikanten vid sidan av introduktion, handledning och utbildning också i viss mån förväntas utföra journalistiskt arbete. I och med att det är en anställning ska praktiktiden också tas med vid beräkning av anställningstid. Men det finns ett undantag och det gäller public service-företagen Sveriges Radio, Utbildningsradion och Sveriges television. Där finns en särskild bestämmelse om att praktiktiden inte är företrädesrättsgrundande, varken till återanställning eller högre sysselsättningsgrad.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies