Gå direkt till textinnehållet

Äldre arbetslösa journalister slipper skola om sig

Äldre arbetslösa journalister i Malmö kan få slippa krav på att de ska omskola sig till andra yrken. De får chansen att fortsätta i sitt gamla eller i angränsande yrken, där de kan dra nytta av sin kompetens.Erbjudandet gäller arbetslösa, som tidigare jobbat på bland annat nedlagda Arbetet.

Äldre arbetslösa journalister i Malmö kan få slippa krav på att de ska omskola sig till andra yrken. De får chansen att fortsätta i sitt gamla eller i angränsande yrken, där de kan dra nytta av sin kompetens.

Arbetsförmedlingen kultur-utland i Malmö planerar att tillsammans med Malmö stad erbjuda arbetslösa kulturarbetare över 57 år, däribland journalister, jobb som kulturarbetare i kommunens skolor.

Erbjudandet gäller arbetslösa, som tidigare jobbat på bland annat nedlagda Arbetet. Hittills har skolorna i stadsdelen Kirseberg förklarat sig intresserade av att ta emot tio arbetssökande, av vilka fem ska få jobba med språklig inriktning och fem ägna sig åt drama och pedagogik.

“De ska få jobba som kulturabetare så länge de vill”

Malmö kommuns arbetsmarknadsavdelning finansierar tillsammans med AF projektet som i en första vända inte belastar skolornas budget. AF hoppas att pilotprojektet kommer att slå så väl ut att skolorna själva i en framtid vill överta ansvaret och anställa journalisterna.

– Meningen är att de ska få jobba som kulturarbetare så länge de vill tills de går i pension. Alternativet är att de inte får något jobb alls. Det här är tänkt som riktiga jobb där journalisterna får tillföra sin kulturkompetens utan att tränga undan andra, till exempel frilansar, säger Bengt Frostmo, chef för AF kultur-utland i Malmö.

Något formellt beslut om satsningen har ännu inte tagits men väntas under våren. Enligt Elisabet Joberg, handläggare på AF i Malmö, kommer verksamheten troligen i gång i höst.

hl@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos