När får man semesterersättning?

26 augusti, 2021

På min lönespec brukar det stå att jag får semesterersättning, men efter min senaste anställning som är ett längre vikariat står det inget om det längre. När får man semester och när får man semesterersättning?

Semesterlagen är en skyddslagstiftning och är därför tvingande i flera delar. Exempelvis går det bara att avtala om att ledigheten inte ska läggas ut om anställningen är kortare än tre månader. Men då ska du få semesterersättning utbetald i stället.
    Har du flera korta anställningar som följer på varandra hos samma arbetsgivare ska dessa i semesterhänseende ses som en anställning och du som anställd kan begära att intjänad semesterförmån ska följa med till nästa anställning.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies