Måste man ha tjänat in hela semestern för att få ta ut den?

3 april, 2023

På min nya arbetsplats måste vi tjäna in semestern innan vi tar ut den, alltså vi måste jobba ett år innan vi har tjänat in betalda dagar, är det verkligen korrekt?

Ja, det är korrekt och gäller som huvudregel enligt semesterlagens regler. Semester kan tjänas in på två sätt. Det vanligaste är att man år ett tjänar in semestern för att sedan år två ta ut den som betald ledighet. Det normala är då att semesteråret börjar 1 april och alltså först efter att mars löpt ut får du tillgång till de intjänade semesterdagarna. 

Vissa företag har i stället ordningen att intjänande- och semesteråret sammanfaller, alltså att du som anställd får tillgång till din betalda semester redan 1 januari för att sedan löpande under året tjäna in den. Kom ihåg att du alltid har rätt till minst 25 dagar ledighet, även om det under det första anställningsåret kan vara så att du inte hunnit tjäna in rätten till semesterlön än.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies