Måste jag svara när de ringer från jobbet?

9 oktober, 2023

Måste jag svara när arbetsgivaren ringer på min lediga dag, exempelvis för att fråga om jag kan hoppa in och arbeta extra?

Du har ingen skyldighet att svara när arbetsgivaren ringer utanför arbetstid. Om din chef når dig utanför ordinarie arbetstid så kan arbetsgivaren som regel beordra dig att arbeta övertid. Men det finns ett undantag från regeln för de som arbetar deltid på företag som omfattas av kollektivavtalet för redaktionspersonal, det så kallade Dagspressavtalet, där arbetsgivaren inte kan beordra dessa medarbetare att utföra arbete på enligt arbetstidsschemat lediga dagar. Däremot går det förstås även i sådana fall att komma överens med chefen om att du ska arbeta övertid även en sådan schemaledig dag, men det bygger på att ni är överens om det.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies