Måste jag starta företag för att frilansa?

6 mars, 2012

Jag funderar på att börja frilansa och undrar om jag måste starta eget företag för att göra det?

Nej, du måste inte starta firma för att frilansa. Det går bra att göra det som så kallad a-skattare. Men om du planerar att satsa på frilansandet så blir det i längden både enklare och mer ekonomiskt (man kan till exempel göra större avdrag på skatten som enskild firma) att ansöka om f-skattsedel.
För att få f-skattsedel krävs att du avser att bedriva näringsverksamhet. Du kan ha enskild firma (vanligast och enklast), handelsbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening. Om du planerar att varva anställningar med frilansandet kan du även ansöka om FA-skattsedel.
För att godkännas för F-skattsedel ställs tre krav: självständighet, varaktighet och vinstsyfte. För mer information om att starta eget, kontakta Skatteverket eller gå in på www.verksamt.se där du kan läsa mer om att starta eget samt registrera din egen firma. För mer information om att driva egen firma besök även: www.sjf.se/frilans
 

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies