Måste jag sprida material via mina privata konton?

4 maj, 2021

Min chef säger att jag måste ha ett eget konto på Facebook och att det är viktigt att jag sprider mitt material i olika grupper där. Kan arbetsgivaren verkligen kräva att jag använder mina privata konton på sociala medier i arbetet?

Var gränsen går mellan arbete och fritid flyter lätt ihop. Exempelvis krävs det vanligtvis att du har ett personkonto för att kunna administrera företagssidor på exempelvis Facebook.
    Arbetsgivaren kan inte ha inflytande över vad du gör med dina personliga profiler i sociala medier, det tillhör den privata sfären och dit sträcker sig inte arbetsgivarens arbetsledningsrätt. 

Samtidigt kan sådant som uttalas privat på sociala medier få återverkningar på din anställning om arbetsgivaren anser att det som skrivits skadar företaget.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies