Måste jag göra mer jobb på redan lämnade frilansuppdrag?

12 juni, 2023

Min uppdragsgivare vill ibland att jag gör extra intervjuer eller ny research till uppdrag jag redan har lämnat. De menar att det ingår i jobbet. Gör det verkligen det?

Avtal ska förstås hållas och det gäller för båda parter. Var därför noga med att redan från början diskutera igenom vad som ingår i uppdraget, ersättningen för arbetet och när det ska vara levererat och klart. Se till att uppgörelsen också finns skriftligt.

Särskilt viktigt att vara tydlig kring vad som ingår i beställningen är det när du har en ny uppdragsgivare. Känns upplägget luddigt i någon del så ställ frågor och för anteckningar som du senare kan gå tillbaka till. Det är också bra att be om bekräftelse via mejl om ni klargjort någon del av beställningen separat. Det är också klokt att stämma av med nya uppdragsgivare under arbetets gång att ni har samsyn kring vad som ingår i uppdraget.

Framhärdar din uppdragsgivare med att kräva mer än vad som överenskommits och därför inte vill betala kan du kontakta Frilansjouren på Journalistförbundet.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies