Måste det finnas ett vilrum?

17 januari, 2017

Jag har förstått att det bör finnas ett vilrum på jobbet, men på min arbetsplats finns inget sådant. Är inte arbetsgivaren skyldig att fixa det?

Arbetsmiljöverkets föreskrift om arbetsplatsens utformning säger att det på en arbetsplats ska gå att ställa i ordning en vilplats vid till exempel illamående eller huvudvärk. Vid större arbetsplatser, säger föreskriften, ska vilplatsen normalt inrymmas i ett särskilt rum. Föreskriften om gravida och ammande arbetstagare säger vidare att arbetet för den som är gravid eller ammar ska kunna ordnas så att det tillfälligt ska kunna gå att vila sig i liggande ställning. Sammanfattningsvis finns det lagstöd för att det ska finnas utrymme för vila på jobbet – om det däremot ska vara i ett särskilt rum eller inte beror lite på omständigheterna.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies