Kollegan tog på min rumpa, vad gör jag?

8 oktober, 2019

Min kollega fäller ofta kommentarer om mitt utseende och ställer sig nära mig när vi befinner oss på samma ställe. En gång klappade han mig på rumpan. Måste det vara så här?

Nej, det måste det absolut inte. Du har all rätt att, och bör också, säga ifrån till din kollega att hans beteende är oönskat. Om hans beteende ändå fortsätter bör du berätta för din arbetsgivare, exempelvis din närmsta chef. Du kan också prata med skyddsombudet eller din lokala klubb. Det finns lagstiftning som säger att arbetsgivaren måste utreda och vidta de åtgärder som behövs för att komma tillrätta med kränkningar och trakasserier. Arbetsgivaren ska också bedriva ett arbete som förebygger att den här typen av beteenden uppstår.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies