Kan jag vägra att filma?

10 december, 2019

Jag är anställd som reporter på en tidningsredaktion. Arbetsgivaren har förhandlat med klubben och nu ska vi även filma till webben under vissa nyhetshändelser. Jag vill hellre skriva, kan jag kan vägra?

Nej, arbetsgivaren har rätten att bestämma vilken typ av verksamhet som ska bedrivas. Rätten innebär däremot ett ansvar att se till att arbetsmiljön för de som utför arbetet är så bra som möjligt. Fundera på vad arbetsgivaren skulle kunna göra för att du kan känna dig mer bekväm. Kanske behövs utbildning eller klargöranden om vilka krav som ställs på materialet eller vilka resurser du har i form av tid eller chefsstöd. Prata med ditt lokala skyddsombud eller din fackklubb om detta. Kanske är det så att det till och med går att byta arbetsuppgifter med någon som gärna vill filma?
 

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies