Kan jag söka nytt jobb när jag är föräldraledig?

9 oktober, 2023

Kan jag söka jobb och gå på anställningsintervjuer när jag är föräldra­ledig? Kan jag vara föräldraledig under uppsägningstiden från mitt gamla jobb? Kan jag börja mitt nya jobb som föräldra­ledig?

Det finns inget som hindrar att en föräldraledig söker nytt arbete. Får du jobbet har du rätt att under uppsägningstiden från ditt gamla jobb vara föräldraledig. Det finns inget som hindrar att du börjar ditt nya jobb som föräldraledig. Men det kan vara bra att i så god tid som möjligt informera den nya arbetsgivaren om dina planer så att hen kan planera för hur verksamheten kan bedrivas under din föräldraledighet. 

Är det då lämpligt att berätta vid en anställningsintervju om att du planerar att ta ut föräldraledighet? Risken finns att jobbet du söker går till en annan. Även om det är förbjudet att missgynna föräldralediga arbetssökande kan det vara svårt att bevisa när så sker. Samtidigt är det förstås bra för relationen med arbetsgivaren om du kan vara öppen med dina planer. Arbetsgivaren behöver också tid att för att planera verksamheten under din ledighet. 

Anmälan om föräldraledighet ska göras minst två månader före eller så snart som möjligt. 

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies