Kan jag jobba för andra om jag har ramavtal?

4 maj, 2021

Vad är ett ramavtal? Jag för samtal med en arbetsgivare om att vara ”springvikarie” under våren. Hur mycket jobb det blir vet jag alltså inte men jag undrar om jag kan ta anställning på andra redaktioner samtidigt som ramavtalet gäller?

Ett ramavtal innebär i sig inte att du är anställd, utan normalt sett är det en skriftlig överenskommelse om de villkor som ska gälla vid varje anställningstillfälle under en viss period. Vilken lön som ska gälla vid de tillfällen du arbetar, kort och gott. I och med att varje tillfälle är en ny anställning finns ingen arbetsskyldighet där emellan och du är fri att arbeta var du vill. Men även om det inte finns någon lojalitetsplikt mellan anställningarna kan det vara klokt att prata igenom med chefen om det finns jobb som skulle påverka dina möjligheter att få förnyade anställningar framöver.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies