Kan jag få ersättning för skada på jobbet?

17 april, 2018

Jag ramlade i trappan på jobbet och slog mig rätt illa. Ambulanspersonalen fick klippa sönder min tröja för att komma åt armen som var ur led. Jag kunde inte jobba på en månad. Kan jag få någon ersättning utöver sjukpenning?

Ja, om du skadar dig på jobbet, eller till och från arbetet, ska arbetsgivaren anmäla händelsen som en arbetsskada till Försäkringskassan. Om din arbetsplats omfattas av kollektivavtal kan du även anmäla skadan till AFA Försäkring som ger ytterligare ersättning. Du behöver ansöka om ersättning för att skadan ska prövas. Om du får din skada godkänd kan ersättning ges för bland annat inkomstförlust, sveda och värk, eventuella ärr, bestående men och kostnader som exempelvis skadade kläder. Om din arbetsgivare inte anmäler skadan kan du själv göra en anmälan.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies