Kan jag avsluta vikariatet i förtid?

12 juni, 2023

Efter att ha jobbat ett par veckor på mitt sommarvikariat vill jag sluta. Jag trivs inte på redaktionen och jobbet var inte riktigt vad jag väntat mig, kan jag sluta?

I första hand bör du prata med din chef och reda i vad det är som gör att du inte trivs. Kontakta gärna den lokala journalistklubben och/eller skyddsombudet för att få råd. Och om du känner att du behöver det kan du få stöd av klubben eller skyddsombudet när du pratar med arbetsgivaren. Känner du att du trots allt vill avsluta din anställning så finns det en regel i Journalistförbundets kollektivavtal som säger att vikariat kan avslutas med en månads varsel om den sammanlagda anställningstiden vid företaget är kortare än sex månader. Har du tidsbegränsad anställning som ”ambulerande tjänsteman” genom bemanningsföretaget Marieberg Media kan anställningen avslutas med två veckors varsel. Om du är överens med arbetsgivaren kan ni förstås komma överens om att ni avslutar anställningen ömsesidigt och då komma överens om vid vilken tidpunkt.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies