Kan chefer utdela varningar?

28 februari, 2017

Jag har hamnat i konflikt med min arbetsgivare om hur jag utförde ett uppdrag, och har nu fått en skriftlig erinran. Har arbetsgivaren rätt att utdela varningar hur som helst?

Den som missköter sitt arbete riskerar i värsta fall att bli uppsagd av personliga skäl. Då åligger det arbetsgivaren att först ha gett den anställde en chans att ändra det beteende som arbetsgivaren är missnöjd med. I samband med det förekommer att en arbetsgivare lämnar sina synpunkter skriftligen, som en varning eller erinran (ibland förekommer begreppet LAS-varning). En arbetsgivare har dock inte rätt – om det inte finns stöd för detta i lag eller avtal, vilket det inte gör på Journalistförbundets områden – att utdela varningar som en bestraffning eller annan form av disciplinär åtgärd. Gränsen mellan vad som är tillåtet och inte är ofta svår att dra – kontakta förbundets förhandlingsjour.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies