Jag orkar inte jobba över mer, vad gör jag?

19 november, 2019

Jag jobbar alltid över, men skriver sällan upp övertiden. Nu känner jag att jag inte orkar jobba så här längre. Vad kan jag göra?

Nummer ett, rapportera den arbetstid du lägger ner! Arbetsgivaren har en skyldighet att själv hålla koll på övertid och liknande, men det finns naturligtvis en risk att hen inte ser all tid som ligger bakom det som levereras. Därför är det viktigt att du gör arbetsgivaren uppmärksam på hur mycket tid som krävs för att leverera en viss kvalitet eller kvantitet. Om den planerade arbetstiden inte räcker till eller arbetsbelastningen riskerar att göra arbetstagaren sjuk är det arbetsgivarens skyldighet att både förebygga och hantera det. Du som arbetstagare har rätt att veta vilka arbetsuppgifter du ska utföra, vilket resultat som förväntas samt hur du ska prioritera och få stöd om tiden inte räcker till.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies