Ingår a-kassan i medlemskapet?

25 november, 2019

Jag känner mig orolig för min anställning och kontaktade a-kassan för att se vilken ersättning jag har rätt till, men de säger att jag inte är medlem. Betyder inte mitt medlemskap i Journalistförbundet att jag även är med i Journalisternas a-kassa?

Nej, förbundet och a-kassan är fristående från varandra och du behöver ansöka om medlemskap hos båda för att kunna ta del av ersättning från a-kassan samt förhandlingshjälp m.m. från förbundet. För att få inkomstrelaterad ersättning behöver du ha varit medlem i en a-kassa i tolv månader samt även uppnå ett arbetsvillkor under medlemstiden. Det är därför viktigt att du som Journalist blir medlem i Journalisternas a-kassa så fort som möjligt. Utan medlemskap i en specifik a-kassa kan du ansöka om ersättning från ALFA-kassan, vilket ger en lägre ersättning. När det gäller övriga frågor om ersättning hänvisar vi dig direkt till a-kassan.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies