Hur skaffar jag presskort?

10 november, 2021

Hur får jag presskort?

I medlemskapet i Journalistförbundet ingår en legitimation där det framgår att du arbetar som journalist, ett presskort. Efter att du blivit medlem får du själv ansöka om presskort antingen på Journalistförbundets kansli i Stockholm eller hos någon av våra presskortshandläggare som finns på olika orter i Sverige. Kortet är en värdehandling och du måste därför personligen ansöka och hämta ut ditt presskort. Du behöver också en giltig legitimation för att kunna göra en ansökan och din medlemsavgift ska vara betald. Tillverkningen tar sedan två till tre veckor och du hämtar då ut kortet på samma ställe som du gjorde din ansökan. Presskortsmottagningens öppettider, en uppdaterad lista över var presskortshandläggare finns och anvisningar för fotot hittar du på Journalistförbundets hemsida.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies