Hur funkar tjänstledighet?

26 augusti, 2021

När kan jag vara tjänstledig?

Det finns vissa tillfällen som du som anställd har rätt att vara tjänstledig. Om du när ledigheten börjar har varit anställd hos arbetsgivaren de senaste sex månaderna eller tolv månader under de senaste två åren har du rätt att vara ledig utan lön dels för studier, och dels för att starta egen näringsverksamhet.
    Det är viktigt att komma ihåg att du inte kan vara studieledig av andra skäl än de du angett för din arbetsgivare i samband med att du ansökte om tjänstledighet. Skulle du exempelvis inte komma in på en utbildning som du begärt ledigt för, eller att du hoppar av kursen, ska du omedelbart meddela arbetsgivaren detta, och du ska då vara beredd att fortsätta att arbeta.
   Du har också rätt att vara tjänstledig i upp till sex månader för att testa att starta eget företag, men du får då inte i din verksamhet på något sätt konkurrera med din arbetsgivare.
    Utöver detta finns förstås också regler för exempelvis föräldraledighet, ledighet för fackligt eller politiskt arbete och vård av närstående. Du kan också komma överens med arbetsgivaren om allmän tjänstledighet, exempelvis för att pröva nytt jobb, men i de fallen finns det inget krav på arbetsgivaren att bevilja ledigheten.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies