Hur funkar flexpension?

10 november, 2021

Det är fortfarande några år kvar innan jag tänkt gå i pension men jag skulle vilja trappa ner innan jag slutar helt. Hur fungerar flexpension?

För fyra år sedan, 2017, infördes flexpension i Journalistförbundets kollektivavtal. Överenskommelsen består av två delar där den ena handlar om att arbetsgivaren ska avsätta mer pengar till din tjänstepension och den andra att du ska få en förstärkt möjlighet att från 62 års ålder kunna arbeta deltid. Förutsättningen för att kunna gå ner i arbetstid är att du väljer att pensionera dig på den del du inte arbetar och att en deltidspensionering kan ske med hänsyn till verksamhetens krav och behov. Om du har ITP 2, vilket är det vanligaste för de som är födda 1978 eller tidigare, ska arbetsgivaren trots att du gått ner i arbetstid rapportera din lön till Collectum enligt din tidigare sysselsättningsgrad. Lyckas du inte komma överens med din chef ska du kontakta journalistklubben som kan väcka förhandling.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies