Hur blir det om jag blir sjuk?

18 oktober, 2016

Jag har precis startat egen firma och tänkte etablera mig som frilansjournalist. Jag undrar hur detta påverkar mig om jag blir sjuk? Jag har ännu inte så stora inkomster i verksamheten.

När ett enmansföretag är i ett uppbyggnadsskede kan försäkringskassan fastställa din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) utifrån en fiktiv inkomst, snarare än dina faktiska intäkter. Beräkningen baseras då på en jämförelseinkomst – vilket till exempel kan vara vad en anställd journalist med jämförbara arbetsuppgifter tjänar. Ett uppbyggnadsskede pågår normalt i två år, men det finns variationer. Efter uppbyggnadsskedet ska din SGI beräknas som för andra egenföretagare. Kontakta försäkringskassan för att resonera om vad som ska gälla i ditt enskilda fall.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies