Hur bildar vi en klubb?

24 mars, 2021

Vi är flera som är medlemmar i Journalistförbundet på min arbetsplats men det finns ingen journalistklubb och därför skulle vi vilja starta en. Hur gör man?

Bjud in samtliga medarbetare som är medlemmar i Journalistförbundet till ett möte där ni gemensamt fattar beslut om att starta klubb. Ni behöver vara minst tre för att kunna formera en styrelse. Vilka som ska ingå i styrelsen utser ni vid mötet. Det vanliga är att ordförande väljs av mötet och att övriga titlar och funktioner fördelas inom styrelsen. Journalistförbundet har mönsterstadgar som kan användas som mall till stadgarna som ni antar vid mötet. Kom ihåg att föra protokoll som justeras efteråt. När klubben är bildad kontaktar ni Journalistförbundets förtroendemannaregister och berättar vilka som är förtroendevalda. Därefter meddelar ni företaget.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies