Får jag jobba extra under min tjänstledighet?

9 oktober, 2023

Kan jag jobba extra när jag är tjänstledig för studier? Har jag då också rätt att jobba för andra arbetsgivare? Har jag mina arbetsuppgifter kvar när jag kommer tillbaka efter studierna? Kan jag avbryta tjänstledigheten och börja arbeta tidigare än planerat?

Det är upp till arbetsgivaren att avgöra om du kan arbeta extra på 
din arbetsplats, till exempel under loven. Vill du arbeta för någon annan måste din arbets­givare godkänna detta. 

Efter tjänstledigheten har du rätt att komma tillbaka till samma tjänst eller en annan med motsvarande arbetsuppgifter med likvärdiga arbetsvillkor som innan. Detta förutsätter dock att sådana tjänster finns kvar. Den som är tjänstledig kan omfattas av varsel om uppsägning på grund av arbetsbrist på samma sätt som om hen fortfarande var i tjänst på arbetsplatsen.

Du har rätt att komma tillbaka i tjänst ­tidigare än vad som bestämdes när tjänstledigheten beviljades. Arbetsgivaren kan dock skjuta på återgången i upp till två veckor, eller upp till en månad om du har varit tjänstledig i minst ett år, efter att hen har fått veta att du tänker komma tillbaka i förtid.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies