Chefen vill sätta lönen i 2023 års löneläge, får man göra så?

3 april, 2023

Jag har fått ett nytt jobb och när vi förhandlar lönen vill arbetsgivaren sätta den i 2023 års löneläge. Kan man göra så och vad innebär det?

Kollektivavtalen innehåller regler om när och hur lönerna på företagen ska höjas. Vanligtvis sker detta en gång om året vid den så kallade lönerevisionen. Oftast (men inte alltid) gäller de nya lönerna från 1 april. Men nyanställda som från start fått sina löner satta i kommande årets lönenivå har inte rätt att vara med i lönerevisionen. Därför bör det anges i anställningsavtalet i vilket års nivå som lönen är satt i. När man närmar sig slutet av löneåret brukar lönen som regel sättas i nästa års lönenivå. Exempelvis kan en person som nyanställdes i december 2022 ha kommit överens med arbetsgivaren om att lönen är satt i 2023 års lönenivå. Det är därför viktigt vid löneförhandlingen att om lönen sätts i nästa års lönenivå ska man ta höjd för att lönestrukturen kommer att flyttas uppåt.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies