Chefen vill att jag blir frilans, är det okej?

24 mars, 2021

Efter att ha varit visstidsanställd en period vill nu min arbetsgivare att jag i stället ska frilansa. Jag ska fortsätta att arbeta på samma arbetsplats. Är det okej att göra så?

Lagen gör skillnad på arbetstagare och uppdragstagare. Är du anställd, alltså arbetstagare, gäller exempelvis företagets försäkringar, arbetsmiljöansvaret är tydligt och du omfattas av kollektivavtalsregler om sådant finns på arbetsplatsen. Anställning är också en förutsättning för att lagen om anställningsskydd ska gälla, liksom förtroendemannalagen, så du ska kunna arbeta fackligt på arbetstid. Som uppdragstagare ska du, något förenklat beskrivet, arbeta självständigt gentemot företaget, och det är ett helt annat regelverk som kommer i spel. Det är därför viktigt att du inte arbetar som uppdragstagare under anställningslika förhållanden.
    Det finns också risk för skattemässiga konsekvenser både för dig och företaget.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies