Brann ledigheten för nationaldagen inne i år?

3 juni, 2021

I år var nationaldagen en söndag. Innebär det att den lediga dagen ”brinner inne” eller finns det möjlighet att ta ut ledigheten en annan dag?

Den 6 juni blev allmän helgdag 2005. Det skedde genom att nationaldagen blev röd dag i stället för annandag pingst. Problemet var att 6 juni kan infalla alla veckans dagar, till skillnad från annandag pingst som alltid infaller på en måndag. I Journalistförbundets kollektivavtal finns därför regler som säger att om nationaldagen infaller på en söndag får man ledigt en annan dag. När den lediga dagen ska infalla är däremot inte fullt ut reglerat och journalistklubben bör därför prata med arbetsgivaren om hur detta ska hanteras. Undantaget är de som går på produktionsarbetstid inom public service där röda dagar är kompenserade genom antalet arbetstimmar som arbetsgivaren kan schemalägga per kvartal.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies