Behåller jag min ideella rätt?

20 december, 2016

Jag arbetar som frilansjournalist och har fått ett avtal att underteckna från min uppdragsgivare. Där står att jag behåller min ideella rätt enligt upphovsrättslagen. Betyder det att min kund behöver tillfråga mig när de återanvänder mitt material?

Nej. Den ideella rätten, som den uttrycks i 3 § i upphovsrättslagen, innebär rätten att få ditt namn som upphovsperson utsatt och rätten att i efterhand motsätta dig kränkande ändringar eller publiceringar. Vad gäller återanvändning av material ska det regleras med hänvisning till 2 § i upphovsrättslagen, där den så kallade förfoganderätten är reglerad. Kontakta Journalistförbundets förhandlingsjour, så hjälper vi dig att titta på ditt avtal.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies