Pressfotograferna tar plats framför scenen långt innan Ulf Krist­ersson dyker upp. FOTO: Tor Johnsson

I väntan på Kristersson

26 september, 2018

När kvällen börjar på Moderaternas valvaka är allt ovisst, men mediehusen kräver artiklar, foton och rörliga bilder från sina utsända i en rasande takt. Huvudpersonen som alla vill intervjua håller sig borta.  

På borden står mingelmat uppdukad och från högtalarna strömmar skvalmusik i en ganska beskedlig ljudnivå på Moderaternas valvaka på Scandic Continental i centrala Stockholm. Vid sidan av Socialdemokraternas valvaka är det här den mest välbevakade. Det är sannolikt här eller hos Socialdemokraterna som Sveriges nästa statsminister kommer att hålla tal om några timmar.

SVT:s politiska reporter Love Benigh ska snart i sändning.

– Jag tror inte att vi kommer att få se en tydlig vinnare ikväll, säger han.
Och det är det ingen annan som tror heller. Det som står klart är att inget block kommer att få egen majoritet och att Sverigedemokraterna får en tung vågmästarroll.

– Det kan bli problematiskt att vi inte får en vinnare ikväll för en viktig del i ett val är att alla inblandande är överens om vilka som har vunnit och vilka som har förlorat, säger Love Benigh.

Han har bevakat både svenska riksdagsval och EU-val sedan 2006.

– Den här överskuggande regeringsfrågan skiljer årets valvaka från hur det brukar vara. Det handlar inte bara om hur det går för det enskilda partiet utan om hur partiet ska agera efter valresultatet och hur eventuella koalitionspartners agerar, konstaterar han.

Love Benigh från SVT snart i sändning. FOTO: Tor Johnsson.
 

Klockan är snart 20.00. Redaktören Johanna Lilius kommer förbi och frågar om Love vill intervjua Carl Bildt som har skymtats i vimlet. Love nickar och berättar att sändningen till stor del är planerad i förväg, men att en del ändringar görs i sista stund.

– Man får vara flexibel i de här sammanhangen.

Valvakan är filmad från alla håll. Där finns TV4 och ett antal utländska medier. SVT har satt upp en egen studio och har ett stort utrymme avsatt för sin rapportering. Kanalens sändningar visas på flera storbildsskärmar i olika delar av festlokalen.

När SVT klockan åtta presenterar sin vallokalsundersökning Valu visar det sig att Moderaterna har gått kraftigt bakåt. Ändå utbryter jubel bland besökarna som står klistrade framför skärmarna. Glädjen kan tyckas paradoxal, men den beror på att Alliansen sammantaget har fått ett mandat mer än de rödgröna.

Etermedierna är alla stationerade på plan två, mitt i valvakan som är som en stor galafest. Presscentret finns på plan ett. Samma mat står serverad på första och andra våningen, västerbottenpaj och tunnbrödsrullar med vegetarisk fyllning eller rensteksröra. Men medan det mumsas friskt på övervåningen står maten näst intill orörd i presscentret.

Skälet är inte att maten smakar illa utan att journalister på valvaka knappt hinner äta. Några reportrar tar med sig mat och slänger i sig den framför datorn. Alla ser stressade ut. Det ska skrivas och skickas foton och rörliga bilder till webben. Dessutom behövs ofta nya versioner till senare upplagor.

– Numera är det inte så vanligt att leverera uppdaterade texter till sena upplagor, men en sådan här kväll är det viktigt. Texten som ska in i den första upplagan måste skickas redan innan SVTs vallokalundersökning har kommit. Det blir konstigt om det är samma text i de upplagor som trycks mycket senare, säger Svenska Dagbladets politiska reporter Fredrik Mellgren.

Han är på valvakan tillsammans med fotografen Magnus Hjalmarson Neideman från samma tidning.

– Utmaningen blir att få till en bild fast huvudpersonen inte är här. Den person som vi alla väntar på dyker förmodligen inte upp förrän efter pressläggning, säger Magnus Hjalmarson Neideman. 

Carl Bildt och Ulf Adelsohn är här. Fredrik Reinfeldt dyker upp en stund. Filippa Reinfeldt syns också i myllret av partifolk. Men den person som journalisterna verkligen vill tala med – partiledaren Ulf Kristersson – gömmer sig i något rum någonstans och är helt otillgänglig för pressen. Han kommer inte att komma ut förrän långt senare.

”Man får hålla till godo med föredettingar.”

Magnus Hjalmarson Neideman anser i likhet med många andra av journalisterna på plats att det är synd att resultatet väntas bli så jämnt.

– Ingen kommer att komma ut och säga att vi har vunnit. Jag tycker att valvakorna har tappat sin charm, säger han.

Det foto Magnus Hjalmarson Neideman är mest nöjd med av dem han tagit under kvällen är en bild på Carl Bildt. Han tar fram mobilen för att se på Svenska Dagbladets hemsida om bilden redan är publicerad.

Fredrik Mellgren och Magnus Hjalmarson Neideman, båda SvD, skickar material till redaktionen. FOTO: Tor Johnsson.

– Där är en bild som jag tog nyss, säger han nöjt och pekar på ett foto på partisekreteraren Tomas Tobé.

Redan 22.30 står några fotografer framför scenen där UIf Kristersson ska tala och de blir fler och fler. Att tränga sig fram i sista sekund är inte ett acceptabelt beteende så det gäller att vara tidigt ute. Vad Kristersson kommer att säga är oförutsägbart. Moderaterna har fortsatt backa under kvällen men Alliansen verkar ha gått framåt totalt sett och SD har inte blivit så stora som väntat.

Love Benigh syns intervjua MUF-ordförande Benjamin Dousa från storbildsskärmarna och det utbryter applåder när Dousa säger att det går bättre än förväntat.

En halvtimme går, men Ulf Kristersson syns fortfarande inte till. 
Journalistens fotograf Tor Johnsson positionerar sig snett framför scenen för att kunna ta en bild på pressen. Det går ytterligare en halvtimme. 

Sedan kommer partiledaren. 

Ett par sekunder innan han ska upp på scenen skyndar en polis som har varit på tillställningen hela kvällen fram till Journalistens fotograf och säger: ”Här kan du inte stå”. 

Polisen vägrar lyssna på några argument, men efter att Tor gått med på att flytta sig en halv meter ser polisen nöjd ut och släpper kravet.
När Ulf Kristersson väl kommer upp på scenen ler han brett och alla pressfotografers kameror smattrar samtidigt. Kristersson utropar sig som segrare fast resultatet är allt annat än tydligt, utan bäddar för förhandlingar och överläggningar. 

Efter framträdande vill alla journalister ha en kommentar från Kristersson. Men det är få som får det. Kristersson ska iväg till SVTs studio på Gärdet och intervjuas tillsammans med de övriga ledarna för allianspartierna.


När Journalisten talar med Fredrik Mellgren ett par dagar efter valvakan konstaterar han att det arbetsmässigt blev en ganska typisk valnatt. Stora produktionskrav och trots att hela partiet var där var det svårt att få tag på rätt folk.

”När Ulf Kristersson kom ner från scenen hamnade jag i en klunga bakom alla etermedier och det blev omöjligt att ställa några frågor.”

 

– Man söker sig mot partitopparna, men de är sällan tillgängliga. Det är svårt att få tala med de riktiga höjdarna. Man får hålla till godo med föredettingar, konstaterar han.

Ett annat problem för de skrivande reportrarna är att etermedierna går först. 

– Precis när man börjat prata med en viktig person kommer någon från tv och norpar personen i fråga, säger Fredrik Mellgren.

Någon intervju med partiledaren blev det inte för Mellgren på valnatten.

– När Ulf Kristersson kom ner från scenen hamnade jag i en klunga bakom alla etermedier och det blev omöjligt att ställa några frågor, berättar han.

Fredrik Mellgren har bevakat valvakor sedan 1979 och han framhåller att det är väldigt roligt.

– Politiken är sällan så spontan som under valnatten. En förskjutning med bara någon decimal kan få en tidigare partiledare att vråla ut sin lycka.

Det bara kokar av glädje. Den här direktheten ser vi annars sällan i politiken, det är spontant och känslofyllt.

Att Ulf Kristersson var på strålande humör trots det osäkra läget förvånar inte Fredrik Mellgren.

– Det är roligt att se vilka bortförklaringar partierna har till sina siffror. Man vill inte tala om när partiet backar, istället hittar man någon detalj som är positiv eller så är det medias fel att man inte kom fram tillräckligt i valrörelsen. Så gör de flesta politiker.

Valvakan var höjdpunkten, men långt ifrån slutpunkten på bevakningen av valet 2018. Fredrik Mellgren konstaterar att det är lättare att skriva politiska artiklar före än efter valnatten.

– Fram till valdagen är politiker lättillgängliga. De ska visa upp sig. Men när vallokalerna stängs så stängs också dörrarna till politikerna och de är extremt svåra att få tag på. Då ska det förhandlas och valresultatet ska smältas. På ett sätt går bevakningen in i ett svårare skede efter valdagen. Man är beroende av att ha ett batteri med källor som man litar på och som kan berätta vad som är på gång.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta är för att vi vill säkerställa att du är en mänsklig besökare och för att förhindra automatiserade spaminsändningar.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies