Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg anser att hon gjort vad hon kunnat för frilansarna. FOTO: Tor Johnsson

Frilansuppror sprider sig: ”Smärtgränsen är nådd”

12 februari, 2019

På flera håll i landet går frilansar samman och ställer krav på högre arvoden och skyddad upphovsrätt.

23 frilansmedarbetare på Aftonbladet Kultur kräver i en debattartikel i Journalisten en årlig uppräkning av arvodena. Arvodena låg stilla mellan 2009 och 2018. Förra året gick de samman och lyckades få igenom en höjning av kritikarvodena med 600 kronor. Inte tillräckligt, anser frilansarna.

– När man ser hur mycket vi halkat efter jämfört med anställda journalister eller inflationen är det chockartade siffror. Så här kan det inte få fortsätta, säger frilansjournalisten Petter Larsson.

Frilansarna har fört vad man menar är ”fruktlösa samtal” med Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg och riktar sig därför nu i stället till chefredaktören Lena K Samuelsson.

– Lönerna höjs på Aftonbladet varje år, men inte arvodena. Aftonbladet gör vinst och några av cheferna är oerhört välbetalda. Det är klart att det går att göra andra prioriteringar, säger Petter Larsson.

Det sker frilansuppror på flera håll i landet nu. Är det koordinerat?
– Nej, det är inte koordinerat. Men jag tror att smärtgränsen är nådd för många frilansar nu. Den är det för oss.

Åsa Linderborg säger att hon gjort vad hon kunnat för att höja arvodena.
– Jag har fått en budgetneddragning så jag har mindre pengar att röra mig med. Jag höjde arvodet med 15 procent förra året för vår recensionsverksamhet och jag har lovat att jag ska höja alla arvoden med konsumentprisindex nästa år.

Får frilansarna tillräckligt bra betalt?
– Nej. Det är ett jättestort problem att det är så låga arvoden generellt att man inte kan försörja sig som kritiker. Det svåra är att internt i en budgetprocess argumentera varför just kulturjournalister ska ha bättre betalt när kulturjournalistiken är den sektor som har svårast att hävda sig digitalt. Jag står på deras sida, eller jag vill stå på deras sida… Det är ett helvete att vara socialist och ha arbetsgivaransvar, säger Åsa Linderborg.

På Nyhetsbyrån TT gick frilansarna samman förra året och försökte få upp arvodena, utan större framgång, och några frilansar fick till och med arvodessänkningar.

På Mittmedia sker samtidigt protester mot fulavtalen på kulturredaktionerna. För frilansen Karin Kämsby blev de droppen, och hon har nu sagt upp avtalet med Mittmedia.

– Man får maximalt 3 000 kronor för en artikel och bild som gick i alla Mittmedias tidningar. Oftast har det handlat om mindre än så för material som gick i kanske fyra titlar, berättar Karin Kämsby.

I somras när Mittmedia anlitade frilansar i stället för att ta in vikarier på kulturredaktionerna lyckades hon förhandla upp milersättningen till samma nivå som för fast anställda med egen bil.

– Det hände att jag fick mer pengar i milersättning än i arvode.

Din bil fick bättre betalt än vad du fick?
– Ja. Det är ganska talande.

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies