Musowe Like är en av ungdomarna som jobbar på Children´s News Agency. FOTO: Jon Thunqvist

Egen nyhetsbyrå visar vägen för Zambias unga

4 september, 2020

Till nyhetsbyrån Children’s News Agency i huvudstaden Lusaka i Zambia kommer ungdomar för att försöka påverka samhället med journalistik. Nu hoppas man sprida idén till fler länder i Afrika.

Zambia är ett av Afrikas yngsta länder, men trots att en majoritet av landets befolkning ännu inte fyllt 20, lyser barns och ungas perspektiv oftast med sin frånvaro när frågor som utbildning, hälsa, droger och sex tas upp till debatt.
     
– Vi får synas, men ska helst inte höras, säger 18-årige Musowe Like, en av ungdomarna i redaktionen för Children’s News Agency – en nyhetsbyrå som helt fokuserar på ämnen som rör barn och unga.

I Zambia syns Children’s News Agencys bylines allt oftare i etablerade medier och nu är ambitionen att skapa ett nätverk för ung journalistik för hela södra Afrika.
   
Musowe Like, Yande Banda och de andra i redaktionen samlas en gång i veckan i en lokal som tillhandahålls av en lokal biståndsorganisation. Ingen har tvingat dem att komma hit. Alla är här för att de har något att säga och vill ha någon som lyssnar.
  
En skakig internetuppkoppling, några bord och stolar – mer behövs inte för att redaktionskänslan ska infinna sig.

Det är högt i tak på Children’s News Agency – bildligt och bokstavligt. Geckoödlorna jagar varandra längs de bruna takbjälkarna samtidigt som ett allt högljuddare möte argumenterar för vilka storys som ska göras, vem som ska göra dem och vilken vinkel som är mest slagkraftig.

När Journalisten är på besök diskuteras specialnummer om barnäktenskap och ökad narkotikaanvändning bland unga. Två ämnen som tyvärr är ständigt återkommande. Trots att det är olagligt och rent av straffbart för föräldrarna så är det inte ovanligt att barn gifts bort redan i 12-13-årsåldern.

Vad gäller den känsliga frågan om barnäktenskap finns tecken på att situationen har förbättrats. Rent juridiskt har det varit olagligt i flera år, men traditionens makt är stark och på många håll har polis och myndigheter valt att se mellan fingrarna.

Men som bland andra Children’s News Agency rapporterat så har vissa stamhövdingar numera börjat bestraffa föräldrar som gifter bort sina döttrar i tidig ålder.

Children’s News Agency grundades 2009 och alla som vill är välkomna att medverka. Folk kommer och går och just den här dagen är ett tiotal redaktionsmedlemmar på plats. En fläkt stretar i taket och erbjuder en välkommen respit från den tryckande hettan utanför.

– Vi borde också göra något på klimatförändringarna, det är ju vi och våra barn som kommer att få betala priset för koldioxidutsläppen, säger 15-åriga Yande Banda och får strax medhåll.

– Har ni sett vad som hänt med Zambezifloden, Victoriafallen är bara en tunn stråle?

Torkan i de västra och södra delarna av Zambia har slagit ut jordbruket och flera miljoner människor hotas av svält. Det har knappt kommit något regn alls de senaste månaderna och när den mäktiga floden nästan torrlagts kommer inte heller några turister för att beskåda vattenfallen.

The Junior Reporter är nyhetsbyråns egen tidning som utkommer mer eller mindre en gång i månaden. Utöver detta skriver de unga journalisterna också artiklar för andra tidningar och tidskrifter i Zambia.

I gengäld kommer journalister från de stora drakarna regelbundet på besök och drillar de unga skribenterna i ämnen som källkritik, intervjuteknik och annat som en journalist kan behöva. Finansieringen av verksamheten bygger helt på donationer, främst från olika biståndsorganisationer med verksamhet i Zambia.

Förutom att ge ut en tidning och på nyhets­byrå­manér dammsuga landet på nyheter som rör barn och unga så har Children’s News Agency också blivit ett slags remissinstans för Zambias parlament.

Varje år i oktober, efter det att statsbudgeten antagits, samlas unga från hela landet i huvudstaden Lusaka för ett flera dagar långt Children’s Parliament under vilket man diskuterar och debatterar budgetens innehåll. Delegaterna sammanställer också en kommuniké – en lista med förslag på förbättringar – som överlämnas till regeringen den sista dagen.

För Children’s News Agency är parlamentsdagarna årets mest hektiska period. Det är också då redaktionen har möjlighet att träffa barn och unga från andra delar av landet. Kommunikationerna i Zambia är bristfälliga och ska man röra sig utanför de stora riksvägarna krävs en god portion tålamod och helst ett fordon med fyrhjulsdrift.

Nu för tiden har de flesta unga mobiltelefon och därmed oftast även tillgång till internet i någon form.

– Det har blivit lättare att nå ut och komma i kontakt med folk för att göra intervjuer, men ett möte ansikte mot ansikte är alltid bäst, säger Musowe Like.

Liksom många andra av redaktionsmedlemmarna framstår Musowe lika mycket aktivist som journalist. Han har inte sökt sig till Children’s News Agency för att han brinner för att lära sig skriva reportage, utan för att han vill påverka den värld han lever i och då är journalistiken den mest framkomliga vägen, resonerar han.

– Jag har växt upp i Chibolya. Det är en av Lusakas värsta förorter med droger, kriminalitet och ständiga polisrazzior. Jag har fyra syskon och min pappa jobbar som bilmekaniker. Vi har klarat oss bra, men jag har sett många som gått under. Om mina artiklar kan få de styrande att inse problemen och göra något åt dem, och därigenom göra livet bättre för folk i Chibolya så har jag i alla fall gjort vad jag har kunnat.

För egen del siktar Musowe Like inte i första hand på att bli journalist utan tänker sig i stället en framtid som antingen advokat eller diplomat.

Än så länge finns Children’s News Agency bara i Zambia, men redaktionen har kontakt med liknande grupper i Namibia, Sydafrika och Rwanda. Förhoppningen är att småningom skapa ett nätverk som täcker hela Afrika söder om Sahara.

– Det är olika länder med olika förutsättningar, men jag tror att de frågor och problem som vi unga ställs inför ändå är ganska lika i hela regionen, säger Musowe Like.
                                                                                  JON THUNQVIST

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies