Gå direkt till textinnehållet

Bevakar 50 mil från norr till söder

Bevakningsområdet sträcker sig över halva Norrland och kan kräva många mil i bil. Skidor och pjäxor ingår ofta i arbetsutrustningen vintertid. Så ser vardagen ut för TV4s riksreportrar i Östersund.

– Vi ska träffa en nyanländ som jobbar på en bilverkstad här i närheten, berättar Marcus Noterius, TV4s riksreporter i ett för dagen gråmulet och regnigt Östersund, när vi sätter oss i den röda TV4-bilen för att hänga med dem en dag på jobbet.

– Vi fick ett samtal om att vi borde åka till Åre med anledning av att centern och socialdemokraterna eventuellt ska samköra där. Men vi har lite för mycket inbokat idag, så det får vi skjuta på, säger han.

2014 lades TV4s lokal-tv ned för att ersättas av 25 riksreportrar på tio orter som skulle bevaka nyheterna i landet. Till det kommer de nyhetsreportrar som är stationerade i Stockholm.

– Det var tråkigt att de lokala sändningarna försvann och väldigt tungt att så många kollegor blev av med jobbet, säger Marcus Noterius.

Första tiden var han ensam som reporter och fick sköta fotot också. 

– Det var svårt och blev inte så bra, så vi började anlita Fredric som fotograf på timme för live-sändningar. 

Förra året anställdes Fredric Jämthag. Östersund är den enda redaktionen som fått nyanställa.

– Jag känner mig väldigt ödmjuk kring jobbet, man vet aldrig vad som händer i framtiden. Förra året försvann redaktionerna i Jönköping, Norrköping, Falun och Sundsvall, vilket var jättetråkigt. Nu är vi 17 riksreportrar. Det gjorde ju också att vårt bevakningsområde blev större, säger Marcus Noterius.

Rent praktiskt fungerar han som reporter och hans kollega Fredric Jämthag som fotograf, men de är båda anställda som riksreportrar. 9.00 varje morgon sitter de i TV4 Nyheternas morgonmöte där de flesta inblandade i nyhetsarbetet är med. 9.30 är det möte med enbart riksreportrarna i landet som är med via telefon eller Skype.

Fredric Jämthag filmar Esam Taha för ett inslag om SFI. Foto: Tor Johnsson.

På bilverkstaden i Lugnvik där inslaget ska göras jobbar Bengt Laxvik och Esam Taha. Esam Taha kommer från Syrien och har varit i Sverige i fyra år och jobbat ett år på verkstaden, som Bengt Laxvik äger. Själva vinkeln på inslaget bygger på en rapport från fackförbundet Unionen som pekar på brister i SFI-undervisningen. Esam Taha får berätta hur han tycker att undervisningen kan förbättras och hur viktigt det är att komma ut i arbetslivet snabbt som nyanländ.

– Nu måste vi tänka mer riks, det vi gör ska kunna intressera hela landet. Nyhetskraven är hårdare, säger Marcus Noterius.  När vi var lokalredaktion var det mer händelsenyheter i närområdet vi bevakade.

Fredric Jämthag riggar kameran och testar ljud. Esam Taha får visa vad han ska göra med bilen som är upphissad mitt i verkstaden. Intill står en stor grävskopa som också ska repareras. Den och flera andra maskiner blev stulna för ett tag sedan och hittades senare med skavanker och behöver åtgärdas. 

När intervjun är gjord och reporter och fotograf är nöjda är det dags för en snabb fika på redaktionen. Den är inhyst i ett sorts kontorshotell där TV4 sitter tillsammans med bland annat McDonalds och ett försäkringsbolag.

– Det är sällan vi får jobb utlagda på oss numera, utan det gäller att hitta grejer själva. Ofta är det någon rapport eller undersökning som är nyhetskroken och så hittar vi case här. Ibland kompletteras det med en intervju som görs från Stockholm, om exempelvis ansvarig myndighet finns där.

I Marcus Noterius arbetsrum står skidor och pjäxor lätt tillgängliga. De ingår i jobbutrustningen.

– Under snösäsong används de ganska ofta. Vi har säkert gjort 20–25 jobb i fjällen. I princip varje år gör vi något om hur mycket priserna på liftkorten ökar och testar liftar eller ger andra tips om vad man bör tänka på under skidsäsongen.

Han älskar att göra live-sändningar, vilket det inte så ofta blir tillfälle till i Nyheterna. I somras fick han dock avbryta semestern för att bevaka bränderna kring Ljusdal, drygt 20 mil från Östersund. Då blev det flera live-sändningar per dag. 

– Sådana stora nyhetshändelser hör ju inte till vardagen, men förutom bränderna har det exempelvis varit Tova-rättegången i Hudiksvall, där pojkvännen till en mördad 19-årig flicka stod åtalad, och när det inträffar laviner i fjällområdena.

Riksreportrarna är anställda av Bonnier Broadcasting och jobbar för Nyheterna, men gör även jobb för övriga nyhetsprogram i TV4 som Nyhetsmorgon.

– Det vi gör för Nyhetsmorgon kan ha mer glimten i ögat medan det som sänds i Nyheterna är lite hårdare fakta och mer allvarligt.

Marcus Noterius och Fredric Jämthag är riksreportrar för TV4 Östersund. Foto: Tor Johnsson.

Nästa jobb som ska göras handlar om Försäkringskassans tillämpning av reglerna för sjukskrivning. Det är en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen som är grunden för nyheten. Inspektionen har riktat kritik mot regeringens styrning av Försäkringskassan och hur den påverkat handläggningen av sjukpenning. Marcus Noterius och Fredric Jämthag har sedan tidigare gjort ett inslag med en kvinna, vars man efter lång sjukskrivning fick sin sjukpenning indragen 2016 och strax därefter tog sitt liv. Nu ska de träffa Sture Hägg, en pensionerad läkare som engagerat sig i fallet.

Intervjun ska göras nere vid Storsjön i Östersund. Regnet avtar lägligt och det känns mer som om en stor luftfuktare är igång över hela staden.

Marcus Noterius är tydlig i sina instruktioner till Sture Hägg:

– Det här blir max 30 sekunder i inslaget, säger han.

– Det är viktigt att vara tydlig med hur mycket tid vi kommer att visa i sändning. Det ger personen chansen att komprimera sina svar och tänka på vad de vill säga. Och så blir de inte besvikna när de ser att det inte blev så mycket.

Tillbaka på redaktionen är det bråttom med att skriva ihop ett antal frågor till den reporter i Stockholm som ska hinna intervjua en utredare för Inspektionen för socialförsäkringen. 

Marcus Noterius får snabbt tillbaka ett mejl med en sammanfattning och frågan ”Det är väl det här som är pudelns kärna?”. 

Två dagar senare sänds inslaget både i Nyhetsmorgon och i Nyheterna på kvällen.

Fler avsnitt