Stefan Olofsson

2 april, 2012 | och Andreas Lovén, Skånska Dagbladet, har tilldelats Skånska Dagbladets pris Årets Rudolf för Årets nyhet.

De får priset för Klostergårdsaffären, bland annat med motiveringen: "Förutom det odiskutabla nyhetsvärdet vill juryn framhålla att flera av artiklarna är skrivna med ett rikt och levande språk som med en dramaturgisk uppbyggnad skildrar skeendet i affärens turer, något som ger stark närvarokänsla åt handlingen. Artikelserien låter en rad inblandade parter och politiker komma till tals och skapar därmed både en stor bredd och ger balans mellan olika intressenter. Juryn vill också särskilt framhålla layouten som ger ett attraktivt intryck och användandet av nyhetsgrafik som gör ett svårt material begripligt."
Ett hedersomnämnande gick till Jakob Hydén för en nyhetsartikel om att fartböter kan vara olagliga, bland annat med motiveringen: "Det är en rakt berättad nyhet med stort allmänintresse som berör tusentals personer som på juridiskt felaktiga grunder kan ha fällts för fortkärning."
Årets reportage tilldelades Kristina Davidsson för ett reportage om Sofie som blir yngst att få nya lungor med motiveringen: "Reportaget om att Sofie blir yngst att få nya lungor i Lund av Kristina Davidsson. Att skildra livsvillkoren hos en ung flicka som drabbats av en livshotande sjukdom är en svår journalistisk utmaning. Det handlar om svara för det journalistskt motiverade utan att hemfalla åt gråtmild sentimentalitet, vilket reportaget lyckas med. Dessutom sker på ett sätt som beskriver den unga flickans sjukdomsverklighet realistiskt men ändå har en optimistisk grundton som kan vara gagnelig att läsa om för andra unga drabbade av cystisk fibros. Reportaget är layoutmässigt väl komponerat av Eva Schmidt. Hela sju foton av Moa Dahlin illustrerar reportaget, det är en stor mängd, men vart och ett försvarar sin plats genom att det tydliggör hur livet kan se ut för en ung och sjukdomsdrabbad person."
Ett hedersomnämnande gick till Susanna Nygren för ett reportage om roller derby med motiveringen: "Roller derby är en sport som i Sverige etablerats på senare år, är under stark tillväxt och där Malmö blivit centralort för sportens utövare i vårt land. Reportaget skildrar på ett intresseväckande sätt denna sport med feministiska förtecken som blivit en del av queer-kulturen och som utmanar stereotypa könsroller, inte minst i sportens värld. Reportaget är attraktivt redigerat av Elin Eriksson och innehåller ett stort antal goda foton av Claes Hall och Matso Pamucina, foton som behövs för att förstå den speciella roll som sminkning, tatueringar, piercingar och annan utstyrsel spelar i denna sportgren."
Reportageserien Dödssynder i idrottens värld av Malin Jansson, redigerat av Christer Cederlund och fotograferat av Eric B Greczanik, Emilia Olofsson och Lennart Månsson fick även de ett hedersomnämnande i kategorin Årets reportage med motiveringen: "Idrottsjournalistik brukar beskyllas - med rätt eller orätt - för att alltför mycket vara form och innehållsbunden. I reportageserien tas ett journalistiskt kreativt grepp där begreppet dödssynder behandlar olika företeelser i idrottens värld och placerar in den i ett både samhälleligt och allmänmänskligt perspektiv. Det breddar sportjournalistiken på ett sätt som kan locka in även icke traditionella sportläsare till sportsidorna. Reportageserien är attraktivt redigerad, innehåller flera välkomponerade bilder som kompletterar det skrivna innehållet och hålls samman av en krönika som förklarar utgångspunkten för tematiken i reportageserien."

 

 

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies