Mikael Leijon

15 mars, 2017 | Norrbottens-Kuriren, och Moa Larsson, UR, har tilldelats Barncancerfondens journalistpris.

Print: Mikael Leijon, Norrbottens-Kuriren för en artikelserie om barncancer i fem delar med motiveringen: ”Utifrån fem olika perspektiv målar denna artikelserie upp en ärlig och engagerande bild av barncancer och dess konsekvenser. Vi får möta det drabbade barnet, berörda syskon och en mamma som mist ett barn. Vi träffar den lokala föreningen, barnläkaren och barnen som överlevde och nu är en helt ny patientgrupp för vården. Det här är journalistik som gör samhället en tjänst; den är granskande, informativ – och samtidigt hoppingivande.”
Etermedier: Moa Larsson, UR för reportaget När Amanda blev sjuk, med motiveringen: ”Ett viktigt och angeläget reportage om vad som händer när en kompis får cancer och dör, och om de som blir kvar. Lyssnaren får följa med när vännerna minns Amanda och sjukdomstiden, och i insiktsfulla samtal hanterar sin sorg. Reportaget berör starkt; både genom berättelsen om Amanda och när vi får följa lärarens arbete med att involvera ungdomarna och stärka dem i att, var och en på sitt sätt, ge uttryck för sorgen. Det här är en stark dokumentär som alla lärare borde använda i klassrummen för att prata om sorg.”
De två vinnarna får 25 000 kronor vardera.
Ett hedersomnämnande gick till Magnus Wennman, Aftonbladet, för porträttserien Ljuspunkter med motiveringen: ”Med ett innovativt grepp och med stor respekt för barnen sätter Magnus Wennman ljus på barncancer. I porträttserien Ljuspunkter får vi möta tio cancerdrabbade barn och höra dem berätta om sina drömmar, mitt i sjukdomstiden. Det är vackert, sorgligt och hoppfullt på en och samma gång.”

Senaste numret

Prenumerera

Journalisten-podden

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies